nl en fr

Nieuws26-09-2013 Plato Wood start door onder Schipper Bosch

De activiteiten van het houtveredelingsbedrijf Plato International zijn overgenomen door Schipper Bosch uit Amersfoort. Schipper Bosch zet het bedrijf samen met grootste deel van de personeelsleden voort onder de naam Plato Wood B.V.

Schipper Bosch beschikt via haar participaties en jarenlange ervaring over een groot netwerk in de projectontwikkeling, de bouwsector en de design- en product wereld. Samen met het netwerk van Plato Wood voelen wij ons sterk naar de toekomst.

De producten van Plato Wood zijn per direct weer leverbaar, de bedrijfsprocessen zijn weer gestart en met het grootste deel van het team worden bestaande en nieuwe klanten bediend. Wij zullen de kwaliteit continueren die u van Plato gewend bent en tegelijkertijd gaan we vernieuwen op het gebied
van processen, producten, communicatie en distributie.

Klik hier voor het persbericht


04-06-2013 Nieuw kantoorgebouw EcoPuur uitgelicht in Houthandel & Nijverheid
In het Belgische vakblad Houthandel & Nijverheid van 31 mei is een special gewijd aan het nieuwe kantoorgebouw van EcoPuur (genaamd de Pit). Dit kantoorgebouw ligt aan de rand van het eerste ′groene′ bedrijventerrein in Nevele en is uitgevoerd als passiefconstructie.

Om het gebouw landschappelijk te laten integreren is gebruik gemaakt van een isolerende buitenschil in houtskeletbouw. Architect Bart Cobbaert van denc!studio en de ontwerpafdeling van de Noordboom kozen voor een open gevelbekleding van Plato®HOUT Vuren FSC®. De door Eurabo geleverde geveldelen is in wisselende plankbreedtes (50, 110 en 185 mm) toegepast wat een bijzondere en mooi gedetailleerde gevelbekleding opleverde. Om een aangename sfeer voor de werknemers van EcoPuur te creëren is de kern van het kantoor (lifkoker, traphal, keuken en sanitair) eveneens met Plato®HOUT Vuren FSC® bekleed.

17-12-2012 Claus en Kaan Architecten winnen Houtarchitectuurprijs 2012

Op 28 november is tijdens de Nationale Houtdag in Den Haag de Houtarchitectuurprijs 2012 uitgereikt aan Claus en Kaan Architecten. Deze prijs is aan het Rotterdamse architectenbureau toegekend voor het ontwerp van de nieuwe huisvesting van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW).

In het NIOO-KNAW gebouw zijn de nieuwste technieken op het gebied van energieopwekking, duurzaam energieverbruik, CO2-uitstoot en materiaalkeuze toegepast. In diverse afmetingen is bijvoorbeeld 600
m3 Plato®HOUT Vuren FSC® gebruikt, onder andere voor de wandafwerking in het interieur, binnendeurkozijnen, de bekleding van de binnendeuren, in de gevelafwerking buiten, de bekleding van de buitendeuren en in de houten luifels en vlonders.

Het ontwerp van Claus en Kaan Architecten haalde eerder al een derde plaats in de verkiezing van het mooiste Houtproject van 2011.

29-08-2012 De Valkenberg, de eerste nieuwe kliniek van het Psychiatrisch Centrum Nijmegen opgeleverd
Bij Pro persona, het Psychiatrisch Centrum Nijmegen, bruisen de bouwactiviteiten. Voor 2015 wordt de sterk verouderde huisvesting vervangen door nieuwbouw. SBH Architecten + Adviseurs heeft in samenwerking met BogermanDill Architecten in 2010 een masterplan opgesteld voor de ontwikkeling van een aantal nieuwe klinieken en de verbouwing van het hoofdgebouw.

De eerste twee klinieken zijn recent door Wijnen Bouw opgeleverd waaronder ″De Valkenberg″, een vrij indeelbaar gebouw voor 33 cliënten ouderenpsychiatrie. De klinieken bevinden zich aan een bosrand met de kop van de gebouwen in een open boomweide. Volgens SBH Architecten + Adviseurs kenmerken deze gebouwen zich door ″een informele en zachte zijde aan de boomweide, waar wandelpaden de verschillende gebouwen ontsluiten en een formele en zakelijke zijde aan de ontsluitingsroute voor gemotoriseerd verkeer″.
Voor de gevels van deze gebouwen is bewust gekozen voor duurzaam (gemodificeerd) FSC® hout, mede omdat dit de typische zorguitstraling van een stenen gebouw vermindert. De gevel van ″De Valkenberg″ is opgebouwd uit verdiepingshoog
Plato®HOUT Vuren. De houten geveldelen zijn blind bevestigd om nagels en schroeven uit het zicht te houden. Ook bij de resterende nieuwbouwonderdelen die eind 2013 of begin 2014 worden opgeleverd, zal Plato®HOUT de gevels sieren.

04-06-2012 Fort Werk aan het Spoel officieel geopend
Staatssecretaris van OC&W Halbe Zijlstra heeft samen met de gedeputeerde van de provincie Gelderland Annemieke Traag het Fort Werk aan het Spoel op vrijdag 1 juni officieel geopend. Het in Culemborg gelegen fort was onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie dat in de achttiende eeuw is aangelegd. Dit militaire verdedigingswerk strekte zich over 85 kilometer uit van Muiden tot aan de Biesbosch. Wegens het historische  belang is de Hollandse Waterlinie tot rijksmomument verklaard en is een aanvraag voor een plaats op de Unesco Werelderfgoedlijst ingediend.

Tot 20 jaar geleden had Fort Werk aan het Spoel een militaire functie. Recent is het fort getransformeerd in een culturele ontmoetingsplaats waar kunst, historie, cultuur en natuur hand in hand gaan. Monk Architecten uit Utrecht heeft hiervoor een bezoekerscentrum ontworpen, met een biologisch dynamisch restaurant en een uitkijktoren op het fort. Het door Bouwbedrijf Van den Bouwhuizen gerealiseerde bezoekerscentrum is ″een modern geheel, met hout bekleed, met een volhouten constructie gebouw en met historische details″, aldus Monk Architecten op haar website. Het ruige Plato®HOUT Vuren dat gebruikt is voor de horizontale open gevelbekleding geeft het geheel extra uitstraling.

Foto: Rias Immink (uit CulemborgseCourant.nl).

06-03-2012 Plato International steunt ondernemende mensen in ontwikkelingslanden

Plato®HOUT is een bijzonder milieuvriendelijk en duurzaam product. Bij voorkeur gebruiken wij hout uit duurzaam beheerde bossen (FSC®-, PEFC, en OLB-gecertificeerd). Veelal uit Europa, maar tegenwoordig ook West-Afrika. Fraké - de grondstof voor onze exotische gevelbekledingsproducten - komt bijvoorbeeld uit Kameroen, Gabon en de Democratische Republiek Congo.

Omdat duurzaam ondernemen niet alleen betrekking heeft op natuur en milieu vinden wij het belangrijk om als bedrijf maatschappelijk betrokken te zijn en ons in te zetten voor een betere wereld. Ook daar waar onze grondstoffen vandaan komen. Daarom kiezen wij ervoor om als bedrijvenambassadeur het werk van Oxfam Novib te steunen.

Oxfam Novib zet zich in voor mensen die leven in armoede in ontwikkelingslanden. Lenen bij een bank is voor arme mensen vaak niet mogelijk. Dankzij het microfinancieringsprogramma van Oxfam Novib krijgen ondernemende mensen daar een klein beetje krediet. En daarmee krijgen ze de kans een eigen bedrijfje en een zelfstandig bestaan op te bouwen. Zo kunnen mensen zelf bouwen aan hun eigen toekomst en dat van hun land. Als ambassadeur van Oxfam Novib steunen wij dit alles. 

Voor meer informatie over Oxfam Novib ambassadeurschap klik hier.

15-12-2011 Woonzorgerf Sprenkelaarshof gekozen tot mooiste houtproject 2011

De lezers van Houtwereld hebben Woonzorgerf Sprenkelaarshof in Apeldoorn uitgeroepen tot het mooiste houtproject van 2011. Dit project is door Architectenbureau Onix ontworpen en recent gerealiseerd door aannemer Roosdom Tijhuis uit Rijssen. Volgens Houtwereld werd de warme uitstraling van het woonzorgerf geprezen, evenals het feit dat hout en steen hier op een heel mooie manier samengaan. Het Plato®HOUT Vuren dat gebruikt is voor de gevelbekleding van dit wooncomplex, heeft haar steentje aan deze uitverkiezing bijgedragen. 

Ook het NIOO-KNAW project in Wageningen is met een 3e plaats hoog in de uitslag geëindigd. Eveneens een project waar Plato®HOUT prominent aanwezig is.

 

13-12-2011 Efectis testen tonen aan: PlatoHout Vuren voldoet aan Eurobrandklasse B

In navolging van Plato®HOUT Fraké is het nu ook mogelijk om Plato®HOUT Vuren met een brandvertrager van Magma Industries BV te behandelen zodat het voldoet aan de Europese brandklasse B-S2,d0. Zo kunnen galerijen en vluchtroutes, twee voorbeelden van toepassingen waar hogere eisen gelden voor de Eurobrandklasse, nu ook met Plato®HOUT Vuren producten worden uitgevoerd.

Voor meer informatie over de brandklasse van Plato®HOUT klik hier.

Op verzoek is het test rapport van Efectis beschikbaar.

06-12-2011 Eigen Huis en Tuin - Wordt Vervolgd

Voor wie de eerdere afleveringen heeft gemist, op 17 en 24 december wordt Plato®HOUT wederom gebruikt in de uitzendingen van Eigen Huis & Tuin (RTL 4). 

Eigen Huis & Tuin

RTL4, 18.00 uur
Zaterdag 17 december
Zaterdag 24 december

 

 

04-10-2011 Eigen Huis en Tuin

Op zaterdag 22 en 29 oktober is Plato®HOUT Prominent aanwezig in de uitzending van Eigen Huis & Tuin (RTL 4). Het betreft een woning in Maarssenbroek die door de makers van Eigen Huis & Tuin flink onder handen genomen wordt. Zo wordt de tuin onder andere voorzien van een nieuwe schutting en vlonder van Plato®HOUT. Dus, kijk zaterdag 22 en 29 oktober om 18.05 uur met het bord op schoot naar RTL 4.

Eigen Huis & Tuin

RTL4, 18.05 uur
Zaterdag 22 oktober (Plato®HOUT schutting)
Zaterdag 29 oktober (Plato®HOUT Vlonder)

 

 

01-09-2011 PlatoHout ook CO2 neutraal
Bij Plato International BV is men zich zeer bewust van het milieu. Bij voorkeur wordt er hout gebruikt dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen (FSC en PEFC gecertificeerd). Daarnaast is de hoeveelheid energie die nodig is voor het unieke Plato proces, zeer beperkt en worden er geen chemicaliën aan het product toegevoegd. Dit maakt Plato®HOUT tot een bijzonder milieuvriendelijk en duurzaam product. Duurzame produkten leveren immers een belangrijke bijdrage aan het behoud van bossen en hun natuurlijke omgeving.

CO2 neutraal
Hoewel Plato International haar energieverbruik tot een zeer laag niveau heeft gereduceerd, bieden wij u ook de mogelijkheid om CO2 neutraal Plato®HOUT aan te schaffen. Het energieverbruik van het Plato proces wordt gecompenseerd middels groencertificaten en CO2 credits ten behoeve van duurzame (energie)projecten (middels internationaal geaccepteerde compensatierechten).

 

04-02-2011 Nog meer PlatoHout in the picture

Wie van Wageningen naar Ede rijdt ziet rechts van de N781 het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) liggen. Dit gebouw wordt gekenmerkt door de nieuwste technieken op het gebied van energieopwekking, duurzaam energieverbruik, CO2-uitstoot en materiaalkeuze. Zodoende is het door Claus en Kaan Architecten ontworpen gebouw een innovatief concept, gebaseerd op de gedachtengoed van het cradle-to-cradle.

In dit project is in diverse afmetingen 600 m3 Plato®HOUT Vuren verwerkt, waaronder de wandafwerking in het interieur, enkele binnendeurkozijnen, de bekleding van de binnendeuren, in de gevelafwerking buiten, als bekleding van de buitendeuren en in de houten luifels en vlonders. Als leverancier van het PlatoHout was Stiho nauw betrokken bij de door Bouwbedrijf Berghege gerealiseerde nieuwbouw van het NIOO-KNAW.

In Houtwereld 3 (3 februari 2011, pag. 26-29) is een special gewijd aan dit nieuwbouwproject. Klik hier voor het complete artikel. 

03-02-2011 PlatoHout op de cover van Houtwereld

Hout verbindt in Hoogvliet. De Nieuwbouwwijk Meeuwenplaat bestaat uit zeer verschillende onderdelen, die toch collectiviteit moeten uitstralen. Voor onderlinge verbinding werd ondermeer gezorgd door uitsluitend Plato vuren op de gevels toe te passen.″ 
Aldus de intro van het uitgebreide artikel dat Houtwereld aan dit project in Hoogvliet heeft gewijd (Houtwereld No. 3, 2011, pag. 14-19).

Klik hier voor het complete artikel. 

 

20-01-2011 Met PlatoHout haal je het zonnetje (niet) in huis

Voor diverse projecten is Plato®HOUT Vuren gebruikt voor de vervaardiging van een natuurlijke en duurzame zonwering. Ook het prachtige Plato®HOUT Fraké is geschikt voor een zonwering, zo blijkt wel uit twee recent uitgevoerde projecten. Op de foto links een Louvre raamwerk dat van een vaste zonwering is voorzien (compleet uitgevoerd in massief Plato®HOUT Fraké). Op de foto's rechts een speciaal ellips-profiel van Plato®HOUT Fraké (gevingerlast en gelamineerd, kopmaat 35x185 mm) dat voor een zonwering is gebruikt. 

13-10-2010 Nieuwe mijlpaal voor Eurabo

Deze zomer heeft Eurabo een mijlpaal bereikt met de verkoop van in het totaal 1000 m3 Plato®HOUT in België, hoofdzakelijk toegepast voor gevelbekledingen. Middels een nieuwsbrief staat Eurabo stil bij dit heuglijke feit. Op de foto de heren Dries Hubrechts (l) en Marnix Suys van Eurabo op de Passief Huis Beurs in Brussel.

22-09-2010 Sculpturale aanbouw woning

In Maarn is een bijzondere en duurzame uitbouw gerealiseerd van een twee-onder-één-kapwoning. De begane grond van deze woning is uitgebreid met een leefkeuken en wijnkelder waarbij gebruik is gemaakt van duurzame materialen en technieken. Zo bestaat de gevelbekleding uit Plato®HOUT Vuren, waarvan de zichtzijde verkoold is met een brander. Deze houtskoollaag geeft de uitbouw een diepe zwarte glans en hierdoor is de gevel volledig onderhoudsvrij.
De uitbouw is ontworpen door BYTR en Aannemingsbedrijf Sondervan heeft de bouw gerealiseerd, waaronder de bewerking en het aanbrengen van de Plato®HOUT geveldelen.

10-06-2010 Uitgebreide reportage van het multifunctionele gebouw De Staart in Houtwereld Nr. 12

In Houtwereld Nr. 12 (10 juni 2010) wordt uitgebreid ingegaan op De St@art, een ontwerp van RAU Architecten en gelegen op de grens van het dierenpark Apenheul en het park Berg & Bos. Dit multifunctionele gebouw dat begin juni geopend is door prinses Maxima, loopt enigszins gekromd en kenmerkt zich door een open gevel aan de voorzijde en een gesloten gevel met houten geveldelen en kleinere kozijnen aan de achterzijde. Voor de bouw van De Staart is hoofdzakelijk gebruik gemaakt van duurzame materialen, waaronder een grote hoeveelheid FSC- en PEFC-gecertificeerd (Plato) hout.

Het door Stiho Zwolle geleverde Plato®HOUT Vuren FSCTM is gebruikt voor de open gevelbekleding en voor de lamellen op de vliesgevel, waar ze onderdeel vormen van de zonwering.

17-05-2010 PlatoHout kunstwerk in de Keukenhof

Beeldend kunstenares Margot Brekelmans uit Zuidhorn exposeert met één van haar creaties (hond Laika) in de Keukenhof te Lisse. Margot heeft hierbij gebruik gemaakt van korte stukken Plato®HOUT Fraké.

Klik hier voor meer informatie omtrent beeldend kunstenares Margot Brekelmans en haar werk.

28-04-2010 Comfortabel zitten in je eigen PlatoHout tuinstoel

 

Waarom ook niet! Voor de productie van een gevarieerd assortiment BRAAMS tuinmeubelen wordt gebruik gemaakt van Plato®HOUT, dat geleverd is door Stiho Groningen.

Klik hier voor meer informatie omtrent modellen en maatvoeringen.

26-04-2010 Er zit muziek in PlatoHout

Pieter Borstlap, professioneel gitaarbouwer, heeft een Stratocaster gitaar van Plato®HOUT gebouwd. Voor de body en de hals van deze elektrische gitaar is gebruik gemaakt van Plato®HOUT Fraké. Door het soortelijke gewicht (ca. 450 kg/m3) en het constante lage vochtgehalte van 7% is het foutvrije Plato®HOUT Fraké zeer geschikt voor de bouw van muziekinstrumenten. Volgens Borstlap is het geluid van de stratocaster gitaar uitstekend, met een mooie bas, midden en hoog en een goede sustain.

05-02-2010 Villa van architect Bert Michels uitgebreid beschreven in Houthandel & Nijverheid

In het Belgische vakblad HOUTHANDEL EN NIJVERHEID van 5 februari 2010 wordt uitgebreid ingegaan op de diverse mogelijkheden van Plato®HOUT voor de bouwsector. Een groot deel van het artikel is gewijt aan een beschrijving van de villa van architect Bert Michels. Dit is een mooi voorbeeld van een project waarin naast stenen ook Plato®HOUT is toegepast. Michels werkt namelijk graag met hout en de architect vond dat Plato®HOUT het meest aan de gestelde vereisten tegemoet kwam. Het project is uitgevoerd door De Noordboom Ronse en het Plato®HOUT is aangeleverd door Eurabo Ronse.

Klik hier voor het complete artikel.

24-11-2009 Villa Welpeloo nader uitgelicht op Bouwwereld.nl

Op de website van bouwwereld.nl is een special gewijt aan villa Welpeloo te Enschede. Deze villa is ontworpen door 2012 Architecten Rotterdam en is grotendeels opgebouwd uit gerecycled materiaal. Zo bestaat de gevelbekleding uit korte stukjes haspelhout die bij Plato International in Arnhem geplatoniseerd zijn. Het project is uitgevoerd door Den Boer Bouwen & Installeren Hengelo en het PlatoHout is aangeleverd door Jongeneel Hengelo.

Klik hier voor het complete artikel.

01-10-2009 PlatoHout Fraké, nu ook mogelijk met Euroklasse B-S2

SBI testen bij het onderzoeksinstituut Efectis hebben uitgewezen dat Plato®HOUT Fraké met een dikte van 15 mm voldoet aan de Europese brandklasse B-S2,d0 indien het behandeld is met Magma Firestop SBP1. Hierdoor kan Plato®HOUT Fraké (waaronder het gevelproduct Platonium® Afara) ook gebruikt worden voor toepassingen waar hogere eisen gelden voor de brandklasse, zoals galerijen en vluchtroutes.

Op verzoek is het test rapport van Efectis beschikbaar.

 

01-07-2009 Nieuwe Plato website

Vanaf 1 juli 2009 is de website van Plato International in een nieuw en fris jasje gestoken. Veel lees- en kijkplezier!!!

28-05-2009 PlatoHout nu ook met PEFC certificaat

Op 1 juni 2009 heeft SGS Nederland het PEFC Chain-of-Custody certificaat verleend aan Plato International BV. Op aanvraag kan Plato®HOUT, naast het FSC certificaat, ook met PEFC certificaat geleverd worden. Het certificaatnummer van Plato International BV is SGS-PEFC/COC-0888.

PEFC CoC certificaat
PEFC Commitment