Home | Nieuws | Platowood voor militaire begraafplaats Ysselsteyn

Platowood voor militaire begraafplaats Ysselsteyn

Bij de Duitse militaire begraafplaats in het Noord-Limburgse Ysselsteyn wordt een nieuw bezoekerspaviljoen gerealiseerd. Het nieuwe paviljoen dat voorzien is van Platowood Fraké lamellen, kozijnen en gevelbekleding, zal plaats bieden aan de ontvangstruimte voor bezoekers van de begraafplaats met alle voorzieningen: een leeshoek, een ruimte voor tentoonstellingen, een kennis, werk- en studieruimte voor nader onderzoek en een multifunctionele ruimte voor lezingen en exposities, herdenken en herinneren. 

Ontwerp

Het bezoekerspaviljoen is ontworpen door Novaedes Architecten. Omdat de begraafplaats de eerste aanleiding is voor het paviljoen, lag het in het ontwerp voor de hand om het gebouw ‘contact’ te laten maken met de begraafplaats. Tegelijkertijd zou het ongepast zijn om de begraafplaats als attractie in de 'etalage' te zetten. Novaedes Architecten heeft hierin een balans gevonden door te werken met luiken van houten regels. Vanuit de begraafplaats gezien vormen deze luiken in gesloten stand een ingetogen decor voor de begraafplaats. Tegelijkertijd kunnen de bezoekers van binnenuit de begraafplaats wel steeds blijven ervaren door de houten regels heen. 

Ruime keuze profileringen Platowood Fraké

Joost Kanters, Architect BNA bij Novaedes Architecten:

“Omdat we net als de luiken, ook de gevels uit hout wilden laten bestaan, was het van belang dat er een ruime keuze was uit profileringen. Daarnaast zou het materiaal ook duurzaam (mooi) moeten kunnen blijven in buiten- en binnen situaties. Platowood (voorvergrijsd) Fraké bleek de beste optie. Bijkomend voordeel van Platowood Fraké is dat de detaillering van het ontwerp wat eenvoudiger werd door de mogelijkheid om de kozijnen ook van dit materiaal te laten vervaardigen.”

Aannemersbedrijf Teunissen heeft het hout, dat geleverd is door onze preferred dealer Brentjens Bouwproducten, gemonteerd en de kozijnen zijn vervaardigd door timmerbedrijf Har Puts

Grootste begraafplaats

Jaarlijks brengen 25.000 mensen een bezoek aan de begraafplaats. De begraafplaats is de enige Duitse oorlogsbegraafplaats in heel Nederland en qua oppervlakte de grootste Duitse begraafplaats ter wereld. Deze plek biedt een gedenkplaats aan bijna 32.000 oorlogsdoden die in de Eerste en Tweede Wereldoorlog omgekomen zijn in Nederland.

Recent Nieuws