Home | Nieuws | 16 jaar na oplevering: woonhuis met Platowood gevelbekleding

16 jaar na oplevering: woonhuis met Platowood gevelbekleding

18 juni 2020

In het Noord-Brabantse dorp Gilze is 16 jaar geleden een architectonisch woonhuis gerealiseerd dat volledig is voorzien van Platowood Vuren gevelbekleding. Deze duurzame houten gevel is volledig vergrijsd in een zilvergrijze tint.

Het woonhuis staat middenin de productievelden van de vaste plantenkwekerij 'Van De Grond'. De 19 meter lange woning volgt het stramien van de plantenkwekerij. Om het gebouw volledig op te laten gaan in het groene landschap is bewust gekozen voor natuurlijke materialen, waaronder hout van Platowood.

In 2004 is het project met onbehandeld Platowood Vuren opgeleverd. Door het hout onbehandeld toe te passen, vergrijst het hout door weersinvloeden. Bij het onbehandeld toepassen van Platowood is de gevel op een jaarlijkse schoonmaak na, volledig onderhoudsvrij. Het unieke Plato-proces resulteert in vormvast hout met een levensduur van 50 jaar. Eigenaar van de plantenkwekerij én bewoner van het woonhuis vertelt enthousiast over de keuze voor Platowood:

“We zijn nog steeds erg blij met de houten gevel van Platowood. Het volledig bekleden van de gevel met onbehandeld hout heeft goed uitgepakt; het materiaal is prachtig vergrijsd en past bij het landschap.”

 

 

 

Wonen in het groen

De woning is ontworpen door architect Pieter van Kruysbergen van boonstra – van kruysbergen architecten en lijkt onderdeel van de plantenkwekerij. De mate van privacy wordt bepaald door het open- of dichtzetten van de schuifdeuren in de gevel. In het dak zijn drie uitsparingen gemaakt waardoor het licht ook naar binnenvalt als de schuifdeuren dicht zijn en er patio’s ontstaan. Door de schuifdeuren volledig te openen wordt de plantenkwekerij zichtbaar en wonen de bewoners te midden van al het groen.

Recent Nieuws