Home | Waarom Platowood | Platoniseren

Platoniseren

Snelgroeiende houtsoorten uit gecertificeerde bossen doorlopen het gepatenteerde en doorontwikkelde proces voordat ze als Platowood-hout de fabriek verlaten. Het platoniseren (hydro-thermische modificatie) vindt plaats in eigen beheer, in de fabriek op Industriepark Kleefse Waard te Arnhem. Waar andere processen vaak alleen bestaan uit drogen en verhitting, soms wel van 200 tot 230 graden, bestaat het unieke proces van Platowood uit drie stappen. Eenvoudig gezegd komt het neer op: koken, drogen en bakken. Tijdens deze stappen ontstaan nieuwe stabiele verbindingen in het hout.

Platoniseren: hydro-thermische modificatieplatoniseren-hydro-thermische-modificatie

Grondstof: onbehandeld hout
Platowood gebruikt snelgroeiend hout uit duurzaam beheerde bossen. Hout bevat van nature suikers, die aantrekkelijk zijn voor schimmels. Deze schimmels tasten het hout aan waardoor de sterkte afneemt en het hout minder lang meegaat.  

Stap 1: hydro-thermolyse
Het onbehandelde hout wordt in een autoclaaf verhit tot maximaal 170⁰C, door stoom en onder verhoogde druk. De tijdsduur is afhankelijk van de kopmaat en de houtsoort. Door de hydro-thermolyse worden de suikers, die kwetsbaar zijn voor schimmelvorming, afgebroken.

Stap 2: Drogen
Daarna wordt het hout zorgvuldig en geleidelijk gedroogd zodat het niet scheurt.

Stap 3: Curing
Als het hout is teruggedroogd naar een vochtgehaltepercentage van circa 8% wordt het 'gebakken' in de oven. Het hout wordt op maximaal 180⁰C verhit onder droge omstandigheden. Er ontstaan nieuwe stabiele verbindingen in het hout. Door de relatief lage temperatuur behoudt het hout zijn veerkracht en wordt het minder bros.

Resultaat: Platowood hout
Door de relatief lage temperaturen behoudt het hout zijn celstructuur en ontstaan er stabielere verbindingen. Na het platoniseren neemt het hout minder vocht op en daarmee wordt krimp en zwelling verminderd. Ook wordt latere schimmelvorming voorkomen doordat suikers (voedingsbodem voor schimmels) op natuurlijke wijze zijn afgebroken. Bekijk alle voordelen van Platowood.

Platowood is het enige bedrijf ter wereld dat hout op deze duurzame wijze modificeert, waarbij de al in het hout aanwezige eigenschappen worden versterkt, zonder chemische toevoegingen. Daarmee is het hout de milieuvriendelijkste keuze voor tropisch hardhout.

 

Waarom Platowood

Contact

Bedankt voor het invullen van het contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.