Home | Nieuws | Wat houdt het KOMO-keurmerk in?

Wat houdt het KOMO-keurmerk in?

Platowood Fraké Kozijnhout is KOMO gecertificeerd. In dit nieuwsbericht wordt toegelicht waar KOMO voor staat en hoe deze certificering in zijn werk gaat. 

KOMO is een keurmerk voor producten met aantoonbaar de juiste kwaliteit voor de bouw. Onder de juiste kwaliteit valt veiligheid, duurzaamheid en onderhoudsarm. Producten met een KOMO-keurmerk voldoen aan alle wettelijke eisen, zoals het Bouwbesluit en Environmental Product Declarations (EPD, LCA). Daarnaast voldoen deze producten aan kwaliteitseisen die de professionele marktpartijen stellen.  

Voordat een product KOMO gecertificeerd is, wordt het getest door onafhankelijke deskundigen. Dit is niet eenmalig, maar wordt steeds opnieuw gedaan om vast te stellen dat continu aan de eisen wordt voldaan. Door middel van laboratoriumtests is Platowood Fraké Kozijnhout getest op verschillende punten. Onder andere dimensiestabiliteit, lijmbaarheid en isolatiewaarde.

Dimensiestabiliteit

Bij vochtafname of -opname, door bijvoorbeeld regen, krimpt en zwelt het hout van Platowood minder dan hout dat niet is geplatoniseerd. Het voordeel hiervan is dat kozijnen, ramen en deuren van Platowood Fraké onderhoudsarm zijn. Normaliter moeten kozijnen door weersinvloeden eens per 5 of 6 jaar opnieuw worden geschuurd en geschilderd. Bij Platowood Fraké kozijnhout volstaat een onderhoudsinterval tot maar liefst 15 jaar. 

Lijmbaarheid

Platowood Fraké kozijnen is getest met verlijming van Frencken Kozijnlijm 0819 SLS. Met deze lijm voldoet het kozijn aan verbindingsklasse B en C van de BRL 0819. Dit geldt voor de dubbele pen- en gatverbinding en deuvelverbinding met ten minste twee deuvels. Voor Platowood Fraké ramen en deuren wordt Frencken Constructielijm C30 aanbevolen.

Uitstekende isolatie

Met de lambda waarde wordt de mate van warmtegeleiding van een materiaal aangegeven. De Lambda waarde wordt ook wel warmtegeleidingscoëfficiënt genoemd. Deze waarde geeft aan hoeveel Watt energie er door een vlak van 1 m2 gaat bij een dikte van 1 meter, per graad Kelvin temperatuurverschil tussen beide vlakken. De lambda waarde wordt derhalve uitgedrukt in W/mK (Watt per meter per graad Kelvin). Hoe lager de lambda waarde hoe hoger de isolatiewaarde en dus hoe beter een materiaal isoleert. Uit testen is gebleken dat de lambda-waarde van Platowood Fraké Kozijnen 0.115 W/mK is. De lambda-waarde van hardhout is 0,17 W/mK. Daarmee heeft hardhout een ruim 47% lagere isolatiewaarde dan Platowood Fraké Kozijnen.

Naast deze punten is gebleken dat het kozijnhout ook inbraakwerend is – gelijk aan Meranti. Meer weten over de voordelen van Platowood Fraké kozijnhout? Lees hier meer. 

Bron: KOMO

Recent Nieuws