Home | Nieuws | Waarom is hout goed voor het milieu?

Waarom is hout goed voor het milieu?

Al eeuwenlang wordt hout gebruikt als bouwmateriaal, voor onder andere kozijnen en gevelbekleding. Hout kent vele voordelen. Naast de esthetische eigenschappen, is hout ook goed voor het milieu.

Hout is CO2-neutraal

Bij de keuze van bouwmaterialen speelt de invloed op het klimaat een steeds grotere rol. Eén van de milieuaspecten waar op wordt gelet is de hoeveelheid CO2 uitstoot. Een broeikasgas waardoor de aarde opwarmt. Dit komt vrij bij energieopwekking en de winning van grondstoffen.

Het bouwmateriaal hout is CO2 neutraal. Tijdens zijn groei haalt een boom CO2 uit de lucht. De opgeslagen CO2 blijft opgeslagen gedurende de levensduur van een boom, de levensduur van het houtproduct en daarna door hergebruik en recycling. Daarnaast zijn het oogsten en bewerken van het hout geen CO2 intensieve processen. Volgens studies is het op grote schaal inzetten van hout als grondstof een doeltreffende methode om het CO2-gehalte in de atmosfeer te verlagen. Naast de CO2-opslag kan hout andere materialen waarvan de productie CO2-intensief is, zoals beton, metaal of kunststof, vervangen.

Duurzaam beheerde bossen

Het kappen van bomen voor houtproductie heeft jarenlang een slecht imago gehad. Echter zorgt het oogsten van bomen voor een positieve bijdrage aan het milieu als dit gedaan wordt volgens duurzaam bosbeheer. Dit betekent een verantwoorde en natuurvolgende manier van oogsten, waarbij de instandhouding van het bos niet in gevaar komt. Het oogsten van bomen levert een bijdrage aan de instandhouding van een gezond bos. In deze bossen groeien er meer verschillende bomen bij dan het aantal dat wordt geoogst, waardoor de biodiversiteit van het bos in stand blijft.

Voordelen

Naast de voordelen voor het milieu, kent het hout van Platowood nog vele voordelen. De dimensiestabiliteit resulteert in vormvast hout dat geschikt is voor alle klimaten. Verkrijgbaar in verschillende houtsoorten, profielen en kopmaten en daarmee geschikt voor diverse toepassingen. Op een jaarlijkse schoonmaakbeurt na, is het hout onderhoudsvrij en heeft het een levensduur van 50 jaar. Het hout van Platowood is daarmee de duurzaamste keuze voor onder andere gevelbekleding, kozijnen, ramen, deuren en interieurbouw. 

 

Recent Nieuws