Home | Nieuws | Een stukje Platowood-geschiedenis

Een stukje Platowood-geschiedenis

Een bijzonder stukje Platowood-geschiedenis, dit bord uit medio jaren ’90 met daarop het Platowood-proces. De uitstraling van Platowood is in de loop der tijd flink veranderd, maar het Platowood-proces is nagenoeg onveranderd, op wat verbeteringen na.

Shell Research

De geschiedenis van Platowood gaat terug tot 1972, als Shell Research tijdens de oliecrisis onderzoek doet naar het onttrekken van olie uit hout. Dit onderzoek krijgt als codenaam PLATO, een afkorting van Providing Lasting Advanced Timber Option. 
Shell-onderzoeker Herman Ruyter vermoedt dat hout door het proces rotbestendig kan worden gemaakt. In 1989 beschrijft hij voor het eerst het huidige hydro-thermische modificatieproces in een wetenschappelijke publicatie.

Als Shell in 1994 het PLATO-project afstoot, verwerft Ruyter, samen met twee andere Shell-managers, de octrooien voor het proces. Het bedrijf Platowood wordt opgericht en er wordt een experimentele fabriek in Wageningen geopend.

     

Meer dan 25 jaar ervaring

In het jaar 2000 startte Platowood een productiefabriek op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem. Tot op de dag van vandaag bedient Platowood vanuit deze locatie een grote groep nationale en internationale klanten, die kiezen voor een esthetisch, hoogwaardig en circulair kwaliteitsproduct.

Platoniseren: een uniek, gepatenteerd proces

Snelgroeiende houtsoorten uit gecertificeerde bossen doorlopen het gepatenteerde en doorontwikkelde proces voordat ze als Platowood-hout de fabriek verlaten. Waar andere processen vaak alleen bestaan uit drogen en verhitting, soms wel van 200 tot 230 graden, bestaat het unieke proces van Platowood uit drie stappen. Eenvoudig gezegd komt het neer op: koken, drogen en bakken. Tijdens deze stappen ontstaan nieuwe stabiele verbindingen in het hout.

Lees meer over het gepatenteerde proces van platoniseren.

 

Recent Nieuws