Home | Waarom Platowood | Circulariteit

Circulariteit

Circulair bouwen met hout

In een wereld waar duurzaamheid erg belangrijk is, staat circulair bouwen centraal. Bij circulariteit worden materialen hergebruikt waardoor een gesloten kringloop wordt gecreëerd en er geen sprake is van afval. Als producent van duurzaam hout hecht Platowood veel waarde aan duurzaamheid en circulariteit. Lees verder hoe circulariteit betrekking heeft op onze toepassingen en ons hydro-thermische modificatieproces.

Wat is circulair bouwen?

Circulair bouwen is onderdeel van een circulaire economie. Het is een vorm van duurzaam bouwen waarbij zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van herbruikbare materialen en er sprake is van zo min mogelijk afval en vervuiling. Daarbij wordt er gekeken hoe materialen zo toegepast kunnen worden, dat ze ook makkelijk te herbruiken zijn. De voordelen van circulair bouwen zijn: 

  • Materialen krijgen een langere levensduur door hergebruik.
  • Door hergebruik hoeven er minder grondstoffen worden gewonnen.
  • Het draagt bij aan het terugdringen van de CO2-uitstoot, wat zorgt voor een betere CO2-balans.

Bij Platowood streven we naar circulariteit in elk onderdeel van ons bedrijf. We beginnen met de keuze voor duurzaam beheerd hout uit verantwoorde bossen. Er wordt een beperkte hoeveelheid gekapt, waarna nieuwe en jonge bomen groeien die weer CO2 opnemen.

Al het hout dat we platoniseren, wordt gebruikt. Delen Platowood Fraké die te kort zijn om als gevelbekleding toe te passen, worden gebruikt voor Platowood kozijnhout. Dit doen we door korte lengtes te vingerlassen en lamineren. Door dit proces ontstaan stevige balken waar kozijnen en deuren uit gemaakt kunnen worden.

Circulair hout

Om hergebruik van hout te stimuleren, werken we samen met circulaire partner CirQ Wood. Zij hebben veel kennis van hout en hebben een breed netwerk in de circulaire economie, waaronder circulaire sloopbedrijven. CirQ Wood is leverancier van reclaimed hout, oftewel hergebruikt hout afkomstig uit oogstprojecten en hout afkomstig uit productierestanten.

Ook de Fraké latten die we gebruiken voor het oplatten van het hout in ons productieproces worden hergebruikt. Van deze reststroom wordt een hoogwaardig product gemaakt door Collectief Soepel en Stadsmijn Achterhoek.

Door al het hout te gebruiken blijft de CO2 opgeslagen en produceren we weinig afval. Lengtes die te kort zijn voor kozijnhout of geplatoniseerd hout dat niet geschikt is voor één van onze toepassingen, verwerken we tot fijne snippers. Deze worden vervolgens gebruikt om pellets van te maken voor een pelletkachel. 

Verschil duurzaamheid en circulariteit

Circulariteit en duurzaamheid zijn nauw met elkaar verbonden. Beiden zijn noodzakelijk voor een duurzame toekomst. Er zitten wel een aantal verschillen tussen duurzaamheid en circulariteit. 

Circulariteit richt zich op de materiaalstromen en het minimaliseren van afval. Het doel van circulariteit is het sluiten van kringlopen, waarbij grondstoffen en materialen zo lang mogelijk in omloop blijven. Dit wordt bereikt door hergebruik, recycling en upcycling van producten en materialen. 

Duurzaamheid gaat verder dan alleen de materiaalstromen en kijkt ook naar de economische, ecologische en sociale impact die je maakt als bedrijf. 

Duurzame toepassingen voor circulair bouwen

Wil je bijdragen aan de circulaire economie en bouwen met circulair hout? Platowood biedt duurzaam hout voor diverse duurzame toepassingen. Daarnaast denken wij graag mee in het hergebruik van hout dat geplatoniseerd wordt voor een verlenging van de levensduur. Vraag een sample aan om het hout te bekijken en de voordelen te ontdekken. Hout van Platowood is duurzaam, herbruikbaar en deels recyclebaar waardoor het uiterst geschikt is om toe te passen bij circulaire bouw. Neem bij vragen contact met ons op. 

Waarom Platowood

Contact

Bedankt voor het invullen van het contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.