Home | Nieuws | Expositie tijdens Week van de Circulaire Economie

Expositie tijdens Week van de Circulaire Economie

Tijdens de Week van de Circulaire Economie is de expositie '100% circulaire houten kozijnen' te bezichtigen in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam. Hemubo en woningcorporatie Stadgenoot wonnen de prijsvraag van de Gemeente Amsterdam: 'Op weg naar een circulaire stad'. Na maanden intensief onderzoek presenteren zij dinsdag 4 februari samen met Platowood en andere partners de eerste circulaire kozijn prototypen; een drietal technisch- én esthetisch hoogwaardige kozijnen volledig samengesteld uit materialen die normaal als bouw- en sloopafval eindigen! 

Joris van Maastrigt, Specialist Circulaire Bouwtechniek bij Hemubo:

"In dit onderzoek ontdekten we dat er in de huidige lineaire economie dagelijks enorme hoeveelheden hout in de verbrandingsoven eindigen. Hout dat bijvoorbeeld toegepast wordt in mallen voor het gieten van prefab beton elementen, wordt vaak na slechts enkele productie cycli weggegooid en afgevoerd. De kwaliteit is doorgaans nog uitstekend. Zonde om dit mooie materiaal weg te gooien en daarnaast ook nog een flinke kostenpost voor de betonproducent die op dit moment betaalt voor het afvoeren.

Bij Platowood kunnen we het gebruikte hout een extra leven geven. Door middel van het unieke Platowood proces kunnen verschillende soorten hout worden opgewaardeerd. Het hout wordt in een aantal stappen blootgesteld aan stoom en hitte waardoor de moleculaire structuur van het hout verandert. De natuurlijke eigenschappen van het hout worden zo versterkt en suikers worden afgebroken; hetgeen de weerbaarheid tegen schimmels ten goede komt. Een prachtig voorbeeld van upcycling; de kwaliteit van het hout verbetert waardoor het hout na het proces geschikt is voor toepassing in kozijnen." 

Eigen gevel ontwerpen

Door middel van een interactieve installatie die onderdeel uitmaakt van de expositie, kunnen bezoekers zelf nieuwe gevelontwerpen maken. Dit doen ze niet met nieuwe producten maar enkel met gebruikte materialen zoals kozijnhout, balkhout, en vlakglas uit bestaande gebouwen; circulair dus. Daarnaast wordt er een indicatie gegeven van de CO2-reductie, de gereduceerde milieu impact én de vermindering van primair grondstofverbruik door deze circulaire ontwerpvarianten.

Bezoek

Van dinsdag 4 februari 12.00 uur tot en met vrijdag 7 februari om 12.00 uur zijn de prototypes en de expositie te bewonderen. Breng een bezoek aan de interactieve installatie en ontwerp zelf een nieuw gebouw. Voor bezichtiging is aanmelden niet nodig. De expositie bevindt zich in de Foyer op de 5e verdieping van Pakhuis de Zwijger te Amsterdam. 

Recent Nieuws