Home | Nieuws | Tiny house pionier Marjolein Jonker kiest voor gevel en kozijnen van Platowood

Tiny house pionier Marjolein Jonker kiest voor gevel en kozijnen van Platowood

Tiny House pionier Marjolein ‘in het klein’ Jonker bouwt aan een nieuw Tiny House. Een permanente kleine woning op eigen kavel, zo milieuvriendelijk mogelijk gebouwd. Het biobased en in elektriciteit zelfvoorzienende Tiny House staat in mei 2022 in de natuur-inclusieve wijk Olstergaard (Olst). Platowood en Marjolein zijn voor de bouw van dit nieuwe Tiny House een duurzame samenwerking aangegaan.

De filosofie van de Tiny House beweging sluit naadloos aan bij die van Platowood: een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Het doel van Marjoleins’ nieuwe Tiny House is om dat te bereiken zonder al te veel comfort in te leveren, zodat dit type woning een breed publiek aanspreekt. Voor de gevelbekleding - een belangrijk, beeldbepalend onderdeel van een huis - koos Marjolein daarom voor Platowood Populier

Hydro-thermisch verduurzaamde gevel van Nederlands populier

Platowood is het enige bedrijf ter wereld dat hout verduurzaamt door middel van hydro-thermische modificatie (platoniseren). Hierbij worden geen chemicaliën gebruikt, maar alleen water en warmte. Het zorgt ervoor dat het hout niet rot en een levensduur heeft van 50 jaar.

De gevel wordt uitgevoerd in Nederlands populierhout. Het hout wordt gevingerlast, waardoor er nauwelijks materiaalverlies is. Het is niet nodig de gevel te behandelen met olie of verf, onbehandeld vergrijst het hout in een mooie zilvergrijze tint.

Marjolein Jonker:

Ik hou van bomen, het bos en van de uitstraling van hout. Het was voor mij dus een no-brainer om een houten gevel voor mijn Tiny House te kiezen. De gevelbekleding van Platowood is én prachtig om te zien én een van de meest milieuvriendelijke keuzes die ik kan maken. Bovendien is het hout onderhoudsarm, dat komt het wooncomfort ook nog eens ten goede.

Platowood Populier bij KDV Pinkeltje in Voorburg

Kozijnen van Platowood Fraké

Naast Platowood-gevelbekleding kiest Marjolein voor kozijnen van Platowood. Deze worden gemaakt van fraké hout. Door het hout te vingerlassen én te lamineren, wordt houtverlies voorkomen. Kozijnhout van Platowood heeft een hoge thermische isolatiewaarde. Dit zorgt voor een kostenbesparing op energie. Het hout is bovendien inbraakwerend - vergelijkbaar met Meranti hout - en is KOMO-gecertificeerd.

Tiny House 2.0

Het nieuwe huis van Marjolein heet de ‘Sprout’, een woonconcept van architectencollectief Woonpioniers. Het is een houtskeletbouw kaswoning die perfect past bij de wens van Marjolein om grotendeels zelfvoorzienend te kunnen zijn. De bouw van het Tiny House start in januari 2022 en wordt uitgevoerd door Blind Werkt in Deventer. Het huisje wordt vervolgens getransporteerd naar de kavel in de Olstergaard, waar het op een circulaire schroeffundering van PNL Circulair Funderen wordt geplaatst. Vervolgens wordt de kas met een dak van semi-transparante zonnepanelen eraan bevestigd en kan Marjolein er naar verwachting in mei in gaan wonen.

Alle ontwikkelingen zijn te lezen in de blogs van Marjolein: www.marjoleininhetklein.com.

Recent Nieuws