Home | Nieuws | Natuurlijk(e) vergrijzing onder invloed van zon en regen

Natuurlijk(e) vergrijzing onder invloed van zon en regen

Wanneer het hout van Platowood niet wordt behandeld, zal het onder invloed van zon en regen vergrijzen in een mooie zilverachtige tint. Voor veel opdrachtgevers en architecten een reden om te kiezen voor Platowood. In deze natte, zonnige zomermaanden vergrijst het hout extra snel. Een goed moment om meer te vertellen over dit proces van vergrijzing.

Onbehandeld hout wordt zilvergrijs

Het hout van Platowood is hydro-thermisch gemodificeerd en kan daardoor zonder afwerking buiten worden toegepast. Dat betekent géén onderhoud, anders dan de jaarlijkse schoonmaak (zie onderhoudsvoorschriften). Onder invloed van zonlicht, weer en wind verweert het hout op natuurlijke wijze. Deze verwering tast de duurzaamheid van het hout niet aan, maar geeft het hout een zilvergrijze tint.

De duur van het vergrijzingsproces is lastig aan te geven. Op een open strandlocatie zal de vergrijzing in enkele maanden compleet zijn, terwijl bij dichtbebouwde of bosrijke locaties de vergrijzing een aantal jaar kan duren.

Lees in dit artikel alles over het vergrijzingsproces.

Vergrijzing in beeld

Voor de strandhuizen in Cadzand koos MVSA Architects voor onbehandeld Platowood Fraké. In maart 2017 zijn de huizen op het strand geplaatst en in augustus 2017 waren deze al geheel vergrijsd.Voorvergrijzen

Als het hout niet direct wordt blootgesteld aan zonlicht en weersinvloeden, bijvoorbeeld onder een overstek, dan zal het houtoppervlak niet of veel langzamer vergrijzen. Om het vergrijzingstraject op een egale wijze te laten verlopen, kan het hout voorzien worden van een voorvergrijzer: Weathered Color. Deze afwerking zal langzaam degraderen terwijl het hout in de tussentijd natuurlijk vergrijst.

Recent Nieuws