Het jaar 2021 was wederom een bewogen jaar, zowel voor de houtmarkt als voor Platowood. Hieronder blikken we terug op een aantal bijzondere gebeurtenissen.
In februari kreeg Platowood een extra kantoorpand. Voor de houten gevelbekleding van dit tot ‘Platowood Paviljoen’ omgedoopte kantoor schreven wij een ontwerpcompetitie uit. Maar liefst 44 architecten zonden hun visie in, waaruit 4 inzendingen werden geselecteerd. Op 1 juli werd het winnende ontwerp bekendgemaakt: Platowood Twist van Weeber Architecten. In het voorjaar van 2022 zal dit ontwerp de gevel van het Platowood Paviljoen sieren.
Publiekstrekker van de Dutch Design Week was The Exploded View Beyond Building. Een tentoonstelling in de vorm van een paviljoen, volledig gemaakt van biobased en circulaire bouwmaterialen. Het paviljoen is een prachtige demonstratie van de vele mogelijkheden met het hout van Platowood. Een dakdeel is bekleed met Platowood Vuren en een geveldeel met Platowood Populier. Alle deuren, dakgoten, lijsten en details zoals deurgrepen zijn gemaakt van Platowood Fraké. In 2022 is de tentoonstelling te zien op de Floriade en wederom de Dutch Design Week.
Ook in 2021 zijn er weer veel bijzondere projecten gerealiseerd. Onze klanten kiezen er vaak voor om het hout natuurlijk te laten vergrijzen, of te behandelen met een voorvergrijzer (Weathered Color). Dit kan gecombineerd worden met een brandvertragende behandeling. Een unieke combinatie! Enkele projecten waar deze combinatie is toegepast zijn woongebouw Stories in Amsterdam en Floating Office Rotterdam.
Hoewel door Covid-19 de landen om ons heen ook dit jaar lastig te bezoeken waren, zijn we er toch in geslaagd om nieuwe klanten uit bijvoorbeeld Engeland, Zweden, Duitsland en zelfs Estland en IJsland aan ons portfolio toe te voegen.
De trend in houtbouw is ook buiten Nederland duidelijk waarneembaar en de vraag naar Platowood neemt toe. Voor 2022 is het doel, ondanks de (reis)beperkingen, om nog meer nieuwe klanten van buiten de Benelux aan te trekken en vaste voet aan de grond te krijgen binnen het globale speelveld.
Om de toenemende vraag naar het hout van Platowood in goede banen te leiden, is een nieuwe op- en aflatmachine aan ons machinepark toegevoegd. Ook zijn er 2 zijladers (heftrucks) aangeschaft. Hierdoor kunnen de gangpaden smaller worden, waardoor de opslagcapaciteit toeneemt. Ook zijn diverse nieuwe collega’s gestart, waaronder Han van Rooijen als directeur Bedrijfsvoering.
Met een restproduct van Platowood, Fraké-tussenlatjes, heeft Stichting Collectief Soepel een gevelpaneel ontwikkeld. De modulaire gevelbekleding is zo ontwikkeld dat deze afgestemd kan worden op de wensen van de gebruiker en haar omgeving. Het Fraké-paneel is daarmee een uiterst duurzame innovatie: een product ontstaan uit een reststroom, omgetoverd tot een multifunctionele, esthetische gevelbekleding. De ontwikkeling van de Fraké-panelen is de start van een duurzame samenwerking tussen Platowood en Collectief Soepel.
Platowood is continu bezig met optimaliseren, innoveren en verduurzamen. Zo kijken we naar nieuwe mogelijkheden voor onze reststromen en blijft productinnovatie belangrijk. We kijken uit naar volgend jaar, waarin de kansen voor onze duurzame producten alleen maar zullen groeien.