Home | Nieuws | Platowood project genomineerd voor Heuvelink Architectuurprijs

Platowood project genomineerd voor Heuvelink Architectuurprijs

Architectuurcentrum CASA organiseert dit jaar traditiegetrouw de Heuvelinkprijs, dé tweejaarlijkse Arnhemse architectuurprijs voor het beste nieuwbouwproject. De finalisten dingen mee naar de vakjury- en de publieksprijs. Eén van de genomineerde projecten is het Rode Trap Huis in Arnhem. Een woonhuis dat voorzien is van Platowood Vuren gevelbekleding.

Ecologisch droomhuis

Opdrachtgevers Jasper en Janneke wilden graag hun ecologische droomhuis realiseren. Jasper bedacht zelf het ontwerp en samen met architect buroBois is een bijna energieneutrale woning (BENG) gerealiseerd.

De woning is geïnspireerd op de vorm van een schuur. Een stoere schil, gemaakt van grijze kunstleien en de brede witte rand zijn kenmerkend voor het ontwerp. De gevels zijn zachter qua materialisering en uitstraling; Platowood Vuren dat voorzien is van een geelkleurige afwerking en het hout is aangebracht met meer gevelopeningen. Doordat de voordeur ook van Platowood Vuren is gemaakt, valt deze weg in de gevel. 

Jasper Jobse, opdrachtgever en ontwerper van het Rode Trap Huis:

“Wij hebben voor Platowood gekozen omdat het een Arnhems product is en niet uit een tropisch regenwoud komt. Daarnaast is het duurzame hout goed bewerkbaar met een natuurlijke watergedragen beits op basis van olie. We hebben zelf bijna 1 kilometer Platowood in de olie gezet. De noesten en tekeningen in het hout vinden we prachtig en met de kleurolie blijft het hout lang warm van kleur.”

Arnhemse architectuurprijs 

De Heuvelinkprijs, de tweejaarlijkse Arnhemse architectuurprijs voor de beste nieuwbouw, is in de jaren negentig door de gemeente Arnhem en dagblad De Gelderlander in het leven geroepen om lokale architectuur alsook de interesse daarvoor te stimuleren. Vandaar dat de Heuvelinkprijs, die sinds 2008 wordt georganiseerd door architectuurcentrum CASA, bestaat uit een vakjury- en een publieksprijs. De jury, bestaande uit Jan Nauta (Studio Nauta), Jeroen van Schooten (TeamV) en Philomene van der Vliet (BOOM Landscape), heeft uit alle nominaties een shortlist geselecteerd. Zeven projecten, waaronder het Rode Trap Huis, zijn eind juni bezocht en beoordeeld. Naast de vakjuryprijs wordt na de zomer een publieksprijs georganiseerd in samenwerking met dagblad De Gelderlander. De winnaars van beide prijzen zullen in september bekend worden gemaakt.

Recent Nieuws