Om het woningtekort terug te dringen, moeten er in Nederland tot 2025 75.000 woningen per jaar worden bijgebouwd. Journalist Tim van Dongen vermeldt op de website OneWorld:
Om de klimaatdoelstellingen te kunnen behalen, moet duurzaam gecertificeerd hout een belangrijke plek innemen.
In 2030 moet volgens het kabinet Rutte-III de CO2-uitstoot met 49 procent zijn gereduceerd ten opzichte van 1990. Het terugdringen van de CO2-uitstoot draagt bij dat de temperatuur op aarde niet verder dan 1,5 graad Celsius stijgt. De bouwopgave om het woningtekort in Nederland terug te dringen, maakt het lastig om de CO2-uitstoot te verminderen. Het bouwen van woningen zorgt namelijk juist voor CO2-uitstoot. Dit komt vooral door de productie van de bouwmaterialen bakstenen en beton. Een toename in het gebruik van hout als bouwmateriaal lijkt hiervoor de juiste oplossing te zijn.
Hoe kan hout bijdragen aan het behalen van de gestelde klimaatdoelen? Bij de productie van hout komt geen CO2 vrij: bomen gebruiken CO2 om hiervan zuurstof te maken en slaan de CO2 op, gemiddeld 0,9 ton per kubieke meter. Op DuurzaamGebouwd.nl meldt TU Delft-hoogleraar Michiel Haas – op basis van levenscyclusanalyseberekeningen – dat iedere kubieke meter hout die een steenachtig bouwmateriaal vervangt, gemiddeld 1,1 ton CO2 bespaart. Dit zorgt in totaal voor een besparing van twee ton CO2 ten opzichte van materialen als beton en bakstenen.
Belangrijk bij het gebruik van hout is dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. In deze bossen mogen eens in de dertig jaar maar een bepaald aantal bomen worden gekapt. Door grote bomen te kappen, krijgen kleine(re) bomen meer ruimte om te groeien waardoor ze meer CO2 kunnen opslaan. Het hout van Platowood is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen die onder andere FSC-gecertificeerd zijn. Dus wilt u bijdragen aan de gestelde klimaatdoelen? Bouw dan met Platowood.
Bron: OneWorld