Sommige houtsoorten zijn van nature niet duurzaam en daardoor niet geschikt om toe te passen als bijvoorbeeld gevelbekleding. Om de eigenschappen van het hout te verbeteren, wordt hout gemodificeerd. Een proces dat ook Platowood gebruikt. Houtmodificatie is het veranderen van houteigenschappen met als doel:
Om het hout verbeterde eigenschappen te geven zijn er drie methoden voor houtmodificatie ontwikkeld:
Benieuwd naar de verschillen? Hieronder worden de methoden uitgelegd.
Chemische houtmodificatie is een scheikundig proces waarbij de structuur van het hout verandert door een stof toe te voegen aan het hout. In een autoclaaf wordt deze chemische stof onder druk in het hout gebracht. In combinatie met de verhoging van temperatuur, verandert de structuur van het hout waardoor de eigenschappen worden verbeterd. Er zijn verschillende stoffen die worden gebruikt voor chemische houtmodificatie, waaronder: biohars gemaakt op basis van furfuryl alcohol, epoxy, azijnzuuranhydride en alkoxysilanen.
Bij thermische houtmodificatie wordt het hout in een zuurstofarme ruimte verhit zonder toevoeging van chemische middelen. Deze verhitting zorgt voor een verandering in de chemische structuur van de houtcellen. Het hout wordt bij thermische modificatieprocessen gebakken op een temperatuur ruim boven de 200 graden. De exacte temperatuur verschilt per houtsoort.
Thermische modificatie is afgeleid van hydro-thermische modificatie. Een proces dat sinds de jaren ’70 bestaat.
Hydro-thermische modificatie (platoniseren) is een gepatenteerd proces dat Platowood als enige ter wereld gebruikt. In tegenstelling tot thermische modificatie, bestaat het hydro-thermische modificatieproces uit meerdere stappen. Alvorens het hout gebakken wordt, wordt het hout gekookt. Dit koken gebeurt in een autoclaaf. Het hout wordt hierin onder hoge druk verhit door middel van stoom. Het zorgt ervoor dat de suikers die schimmels aantrekken, op een natuurlijke wijze worden afgebroken.
Na deze stap wordt het hout gedroogd en vervolgens gaat het de curing (oven) in. Doordat het hout vooraf is gestoomd, hoeft het op een relatief lage temperatuur (maximaal 180 graden) worden gebakken. Hierdoor is het hout veerkrachtiger en minder bros dan wanneer er op hogere temperaturen wordt gemodificeerd. Dit komt ten goede aan de verwerking van de houten delen. Benieuwd naar de voordelen van hydro-thermisch gemodificeerd hout? Lees het hier.