Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over onze houtproducten? Om je zo goed mogelijk te helpen hebben wij veelgestelde vragen met antwoorden voor je op een rij gezet. Misschien staat het antwoord op jouw vraag er wel tussen! Zoek je andere informatie? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Wil je direct contact met een medewerker? Klik dan hier

De prijzen van ons hout zijn afhankelijk van houtsoort, kopmaat, profiel en afwerking. Platowood werkt exclusief met een dealernetwerk, die zelf zijn prijzen bepaalt. Voor actuele verkoopprijzen kun je contact opnemen met jouw dichtsbijzijnde dealer.

De levertijden van ons hout zijn afhankelijk van houtsoort, kopmaat, profiel en afwerking. Platowood werkt exclusief met een dealernetwerk. Voor actuele levertijden kun je contact opnemen met jouw dichtsbijzijnde dealer.

Platowood is een productiebedrijf en ingericht om te leveren aan de houthandel. Wij werken samen met een zorgvuldig gekozen netwerk van dealers, die je het serviceniveau kan bieden die we willen. Zo kunnen wij ons toeleggen op het (door)ontwikkelen van duurzame houtproducten en het mogelijk maken van innovatieve toepassingen.

Dankzij ons dealernetwerk is Platowood hout op verschillende plekken in het land voorradig en staat er lokaal een team van specialisten klaar voor advies. Onze dealers hebben alle kennis van de mogelijkheden en voordelen van ons hout en kunnen je op maat helpen.

Zoek een dealer bij jou in de buurt.

Heb je vragen gerelateerd aan ons hout of ben je bezig met een groot project? Ons team is er dan uiteraard om je te helpen. Neem hier contact met ons op.

Duurzaam hout is hout dat aantoonbaar afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Beheer en kap gebeurt met behoud van de leefomgeving van planten en dieren. Naast het ecologische aspect is de sociale dimensie belangrijk, en wordt rekening gehouden met de economische waarde van het bos. Platowood zet zich in voor duurzaam bosbeheer, wij kopen alleen hout in met een erkend keurmerk.

Verduurzaamd hout is een term die gebruikt wordt voor hout dat behandeld is om een betere duurzaamheidsklasse te krijgen. Dit kan door middel van impregnatie of modificatie. Platowood modificeert hout op een geheel milieuvriendelijke wijze met alleen water en warmte. Wij gebruiken dus geen chemicaliën, waardoor ons hout niet schadelijk is voor de omgeving maar juist duurzaam verantwoord.

FSC (Forest Stewardship Council) en OLB (Origine et Légalité des Bois) zijn twee verschillende certificeringssystemen die gericht zijn op duurzaamheid, maar ze zijn van toepassing op verschillende aspecten van natuurlijke hulpbronnen en productieprocessen.

De brandveiligheid van een houten gevel is afhankelijk van de opstelling. In de regel verspreid vuur sneller bij een open gevel dan bij een gesloten gevel. Zonder brandvertragende behandeling heeft ons hout Euro-brandklasse D.

Steeds meer wordt bij nieuwbouw Euro-brandklasse B vereist. Om hier aan te voldoen kun je het hout brandvertragend behandelen met onze Bio FireProtect. Daarmee bereikt het hout Euro-brandklasse B en is het CE-gecertificeerd. Lees hier meer over onze brandvertrager Bio FireProtect op basis van 100% natuurlijke ingrediënten.

Het is belangrijk om de houten geveldelen op de juiste wijze te monteren. Je verhoogt daarmee de levensduur van het hout en minimaliseert de onderhoudsbehoeften. Ook voor de garantie dient het hout conform de instructies gemonteerd te worden. Platowood hanteert de Houtwijzer Gevelbekleding van Centrum Hout. De montagevoorschriften kun je downloaden op onze website. 

Vocht trekt sneller in en uit een gezaagde kop. Over de jaren heen kan dit invloed hebben op de levensduur van het hout. Wij raden daarom het gebruik van een Kopse Sealer aan. Daarmee sluit je de koppen af voor vocht en verleng je de levensduur van het hout. Bekijk ook onze montagevoorschriften.

Scheuren in een gevel kunnen verschillende oorzaken hebben en vereisen specifieke aandacht, afhankelijk van de ernst en de oorzaak van de scheuren. Hier zijn enkele stappen die je kunt overwegen als je scheuren in je gevel opmerkt.

Oorzaak identificeren: Het vaststellen van de oorzaak van de scheuren is belangrijk voor een effectieve oplossing. Scheuren kunnen worden veroorzaakt door structurele beweging, thermische uitzetting en krimp, vochtproblemen, of ouderdom en slijtage.

Inspectie door een professional: Als de scheuren ernstig zijn, is het raadzaam om een bouwkundig ingenieur of gevelspecialist in te schakelen om de situatie te beoordelen. Ze kunnen de scheuren evalueren en bepalen of er sprake is van structurele problemen.

Reparatie van kleine scheuren: Kleine scheuren kunnen vaak worden gerepareerd met geschikte vulmiddelen, zoals acrylaatkit of elastische voegvuller. Breng het vulmiddel aan volgens de instructies van de fabrikant.

Structurele evaluatie: Als de scheuren wijzen op mogelijke structurele problemen, moet je de adviezen van een professionele ingenieur volgen. Structurele problemen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de veiligheid van je woning en vereisen mogelijk uitgebreide reparaties.

Vochtbeheer: Als vocht een factor is bij het ontstaan van de scheuren, moet je de oorzaak van het vochtprobleem aanpakken. Dit kan betekenen dat je lekkages repareert, de gevel waterdicht maakt of zorgt voor betere afwatering rondom je huis.

Preventieve maatregelen: Om toekomstige scheuren te voorkomen, kun je overwegen om je gevel te onderhouden door regelmatig te schilderen of opnieuw te coaten, afhankelijk van het type afwerking. Daarnaast is het belangrijk om je huis goed te ventileren om temperatuurschommelingen te verminderen.

Documenteer de scheuren: Het is een goed idee om foto's te maken van de scheuren voordat je begint met reparaties. Dit kan nuttig zijn voor verzekeringsdoeleinden of als referentie voor toekomstig onderhoud.

Onthoud dat de aanpak van scheuren in een gevel afhangt van de specifieke omstandigheden en de oorzaak van de scheuren. Bij twijfel is het altijd verstandig om een professional te raadplegen, vooral als er vermoedens zijn van structurele problemen.

Het te diep inschieten van nagels heeft een nadelig effect op de esthetische waarde en levensduur van het hout en eventuele coating. Door het te diep inschieten van de nagels ligt in feite kops hout bloot, en kan vocht vrij in en uit de plank migreren. Het resultaat is dat mogelijk zwarte vlekken rondom of zwarte strepen onder de nagelgaten ontstaan.

Hoewel het niet mogelijk is om dit volledig binnen de garantievoorwaarden te herstellen, is herstellen vaak wel een betere oplossing dan het volledig vervangen van de gevel. Door de nagelgaten minimaal twee keer te behandelen met een Kopse sealer en deze ook te onderhouden kunnen de problemen verminderd worden of zelfs verdwijnen.

Wanneer er een afwerking is aangebracht op het hout, is het extra belangrijk om de nagelgaten te behandelen met Kopse sealer en de Kopse sealer te behandelen met de gekozen afwerking.

Onderhoud is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de eventueel gekozen afwerking, weersomstandigheden en de mate van blootstelling aan de elementen. Wel of geen afwerking, de gevel dient jaarlijks gereinigd te worden om de uitstraling van het hout te behouden. Ook het onderhouden en bijwerken van de gekozen afwerking is belangrijk. We verwijzen je graag naar onze Onderhoudsvoorschriften waarin stap voor stap staat beschreven hoe je de houten gevel het beste kunt reinigen en onderhouden.

Als de jaarringen van een vuren gevel gaan openstaan, kan dat wijzen op problemen met het houtwerk. Verschillende factoren kunnen aan de orde zijn, waaronder vocht, temperatuurschommelingen, krimp en uitzetting van het hout, of zelfs gebrekkige montage. Hier zijn enkele stappen die je kunt overwegen om dit probleem aan te pakken:

Ventilatie en vochtregulatie: Zorg voor goede ventilatie rondom de gevel om de luchtstroom te bevorderen en vochtproblemen te voorkomen. Dit kan helpen bij het verminderen van temperatuur- en vochtigheidsschommelingen.

Professioneel advies: Als de openstaande jaarringen een teken zijn van structurele problemen, is het raadzaam om een houtdeskundige of timmerman te raadplegen. Zij kunnen de ernst van het probleem beoordelen en aanbevelingen doen voor reparatie of vervanging van beschadigd hout.

Vervanging: In sommige gevallen kan het nodig zijn om beschadigde houten delen te vervangen door nieuw hout. Dit kan nodig zijn als het hout te ver is aangetast of als de structurele integriteit in gevaar is.

Het is belangrijk om snel actie te ondernemen als je merkt dat de jaarringen van je vuren gevel openstaan. Verwaarloosde problemen met houtwerk kunnen leiden tot verdere schade en hogere reparatiekosten. Raadpleeg een professional als je twijfelt over de juiste stappen om het probleem op te lossen.

Kozijnhout is hout dat gebruikt wordt voor kozijnen, ramen en deuren. Platowood Kozijnhout is gemaakt van geplatoniseerd Fraké en is een duurzaam en esthetisch alternatief voor aluminium en kunststof kozijnen.

Kozijnhout wordt vaak gemaakt van tropische hardhoutsoorten zoals mahonie of meranti. Deze houtsoorten hebben van zichzelf een lange levensduur, maar zijn veel minder duurzaam dan het kozijnhout van Platowood. 

Platowood Kozijnhout wordt gemaakt van Fraké, een snelgroeiende houtsoort afkomstig uit verantwoord beheerde bossen en daarom al een duurzame keuze. Het Fraké wordt op geheel milieuvriendelijke wijze verduurzaamd met alleen warmte en water. Dankzij dit proces krijgt het duurzaamheidsklasse 1 en is het heel geschikt om voor kozijnen, ramen en deuren te gebruiken. Het heeft de eigenschappen van hardhout, maar met een minder grote ecolologische voetafdruk. 

 

Ja, uit onderzoek van SHR is gebleken dat Platowood Fraké Kozijnhout een Lambda-waarde heeft van 0,115. De Lambda-waarde geeft de mate van warmtegeleiding aan. Hoe minder warmtegeleiding, hoe beter het materiaal isoleert. Platowood Fraké Kozijnen, Ramen en Deuren hebben dus een hoge thermische isolatiewaarde, waarmee de BENG-norm gemakkelijk wordt behaald.

Beide houtsoorten zijn geschikt voor kozijnhout, maar er zijn wel verschillen. De inkoopprijs van Meranti hout ligt lager, maar uiteindelijk bespaar je kosten met Platowood Fraké Kozijnhout.

Door ons proces is Platowood Fraké Kozijnhout vele malen vormstabieler dan andere houtsoorten en krimpt en zwelt het nauwelijks. Het kan zonder afwerking toegepast worden en vergrijst mooi. Dit is duurzaam en bespaart kosten van een afwerking.

Kies je voor een dekkende afwerking, dan slijt deze bij ons hout veel minder snel omdat het nauwelijks uitzet en krimpt. Waar normaal gesproken kozijnhout elke 5 tot 6 jaar opnieuw geschuurd en geverfd moet worden, volstaat bij Platowood Kozijnhout een onderhoudsinterval tot wel 15 jaar. Dit scheelt aanzienlijk in de onderhoudskosten.

Tot slot krijgen wij vaak terug dat Platowood Kozijnhout esthetisch favoriet is; dankzij de eigenschappen van ons hout blijven kozijnen, ramen en deuren lang mooi.

Platowood levert haar producten en diensten aan de professionele tussenhandel. Wij hebben geen informatie over gemaakte afspraken tussen eindgebruiker en leverancier, en kunnen daarom een klacht niet verwerken. Onze dealers hebben de kennis om de meeste problemen op te lossen. Zij kunnen je verder helpen zonder tussenkomst van Platowood. In een enkel geval kom je er niet uit en dient je klacht via onze klant bij ons binnen te komen. Meestal is dat niet nodig; het vraagstuk wordt al opgelost voordat het ons bereikt.

Contact

Bedankt voor het invullen van het contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.