Home | Waarom Platowood | Voordelen

Voordelen

Door de hydro-thermische modificatie (platoniseren) krijgt ons hout waardevolle eigenschappen. Niet alleen zorgt het voor een warme en natuurlijke uitstraling, het geeft het hout ook een hoge duurzaamheidsklasse en maakt het makkelijk verwerkbaar. Dit gebeurt allemaal op een milieuvriendelijke wijze op het meest duurzame bedrijventerrein van Nederland - Industriepark Kleefse Waard (IPKW).

Vormstabiel

Na het platoniseren is het vochtpercentage in het hout gedaald naar circa 4 tot 6%. Door het lage (evenwichts)vochtgehalte reageert het hout nauwelijks op vochtveranderingen. Dit resulteert in vormvast hout dat geschikt is voor alle klimaten.

Goed verwerkbaar

Door het hout op relatief lage temperatuur te bakken (maximaal 180 graden Celcius), behoudt het hout van Platowood – ten opzichte van thermisch gemodificeerde houtsoorten – zijn sterkte én veerkracht. Het hout is hierdoor minder bros en goed verwerkbaar.
De dimensiestabiliteit zorgt ervoor dat het hout nauwelijks krimpt of zwelt. Hierdoor ontstaan er minder scheurtjes in de eventueel aangebrachte afwerking en behoeft het hout na een langere periode pas onderhoud.
Door het platoniseren worden de aanwezige eigenschappen van het hout versterkt en de suikers - voedingsbodem voor schimmels - afgebroken. Hierdoor heeft het hout van Platowood een levensduur van zeker 50 jaar.
Platowood gebruikt een hernieuwbare grondstof: snelgroeiend hout uit duurzaam beheerde bossen die gecertificeerd zijn. In het unieke proces gebruikt Platowood alleen water en warmte (géén chemische toevoegingen) om het hout te verduurzamen.

Goede isolatiewaarde

Uit onderzoek van SHR is gebleken dat Platowood Fraké een Lambda waarde heeft van 0,115. Dit is een goede en belangrijke eigenschap voor Platowood kozijn-, raam- en deurhout. De goede isolatiewaarde zorgt voor een kostenbesparing op energie.
Het gepatenteerde proces, dat in eigen beheer in Arnhem wordt uitgevoerd, bestaat uit drie belangrijke stappen: hydro-thermolyse, drogen en curing. Bij deze unieke technologie is alleen water en hitte nodig. Er worden géén chemische middelen toegevoegd.

Inbraakwerende eigenschappen

Uit onderzoek van SHR is gebleken dat de inbraakwerendheid van Platowood Fraké Kozijnhout vele malen beter is dan andere verduurzaamde houtsoorten en dat het vergelijkbaar is met Meranti.

Waarom Platowood