Home | Nieuws | Fraké-panelen van Collectief Soepel: restproduct wordt esthetisch gevelpaneel

Fraké-panelen van Collectief Soepel: restproduct wordt esthetisch gevelpaneel

Stichting Collectief Soepel heeft met een restproduct van Platowood, Fraké-tussenlatjes, een gevelpaneel ontwikkeld. De modulaire gevelbekleding is zo ontwikkeld dat deze afgestemd kan worden op de wensen van de gebruiker en haar omgeving. Het Fraké-paneel is daarmee een uiterst duurzame innovatie: een product ontstaan uit een reststroom, omgetoverd tot een multifunctionele, esthetische gevelbekleding.

Reststroom van Platowood

De tussenlatjes zijn onderdeel van de leveringen Fraké-hout aan Platowood. Ze liggen tussen het hout voor ventilatie en tegen schimmelvorming. Dezelfde latten zijn nodig bij het platoniseren, zodat de stoom en hitte iedere plank bereikt. Hierdoor ontstaat een niet te vermijden reststroom. Tijdens een bezoek aan Platowood werden de ontwerpers van Collectief Soepel enthousiast over het restproduct nadat ze op de grote stapels tussenlatjes werden geattendeerd. Zij zagen hier de potentie voor een product, om zo een grote impact te maken op de reststroom.

Van restproduct naar strakke gevelbekleding

Van de tussenlatjes die Collectief Soepel van Platowood krijgt, kan ongeveer 70% worden gebruikt. Er wordt een selectie gemaakt op de bruikbaarheid van het hout. Sommige latjes zijn te broos geworden of te krom. Door de latjes aan één zijde te schaven, komt de schoonheid van het hout weer naar boven.

Ieder latje is anders in tekening en aantal oneffenheden. Wanneer de panelen op grote schaal naast elkaar worden geplaatst, ontstaat een ritmische gevel met een architectonische uitstraling. Voor een restproduct met imperfecties is het eindresultaat een strak en esthetisch aanzicht te noemen.






 

 


 

Tiny House als test-case

De eerste Fraké-panelen zijn toegepast op een Tiny House dat Collectief Soepel heeft ontwikkeld en gebouwd. Er waren zo’n 50 panelen (bestaande uit ieder 40 latjes) nodig. Na de oplevering van dit huisje staan nog twee projecten met Fraké-panelen op de planning. Deze huisjes zijn iets groter en er wordt verwacht dat er nog zo’n 150 panelen gemaakt worden.

Product in ontwikkeling

De eerste prototypes werden met de hand gemaakt. Een tijdrovende klus die een halve dag per paneel (1,20 x 1,20m) kon duren. Collectief Soepel heeft een mal ontwikkeld waarmee het maken van de panelen een stuk effectiever en sneller kan: het duurt nu nog zo’n 18 minuten. Deze mal zal steeds verder doorontwikkeld worden om zo het product economisch interessanter te maken. Collectief Soepel wil zo snel mogelijk investeren in een nieuwe mal om het proces te optimaliseren. Daarnaast zien zij nog vele andere mogelijkheden met de tussenlatjes van Platowood.

De ontwikkeling van de Fraké-panelen is de start van een duurzame samenwerking tussen Platowood en Collectief Soepel. Een samenwerking die perfect aansluit bij de missie van Platowood: een zo gering mogelijke belasting voor het milieu en een permanente opslag van CO2.

Recent Nieuws