Home | Nieuws | Scheperschuur genomineerd voor Nederlandse architectuurprijs

Scheperschuur genomineerd voor Nederlandse architectuurprijs

Het project Scheperschuur in Hollandsche Rading - ontworpen door MONK architecten - is genomineerd voor dé architectuurprijs van Nederland: Beste Gebouw van het Jaar 2019. Het woonhuis bestaat uit een open begane grond met een dakverdieping die zich openvouwt als een origami kunstwerk. Zowel de gevel als het dak zijn volledig voorzien van onbehandeld Platowood Fraké. Verdient dit unieke gebouw volgens u ook de publieksprijs? Breng hier uw stem uit (inloggen hoeft niet). Stemmen kan tot 1 mei 2019!

Toelichting ontwerp

Architect Casper Schuuring licht het ontwerp toe:

In te veel bestemmingsplannen loopt de overheid ver achter de werkelijkheid aan. Zelfs de simpele en veel voorkomende voorschriften, zoals goothoogte 3 meter en nokhoogte 10 meter voor een woonhuis, zijn niet realistisch te noemen. Probeer daarbij de nieuwe regelgeving binnen deze kaders, als het gaat om bijvoorbeeld duurzaam en energieneutraal bouwen, maar eens te realiseren. 
Een gevel- en dakvorm veranderen qua opbouw alleen al door de dikte van de isolatie in de buitengevel enorm. Zet daarnaast de wens van hogere verdiepingshoogte en al snel kom je klem te zitten.

Ook in het geval van de Scheperschuur bleek dat al snel het geval. De kavel is smal, de rest van de kavel moet natuur blijven.
Al schetsend en door veel maquettes te maken, waarbij we al vouwend de optimale vorm hebben ontdekt. Op elke gevel raken we drie meter gootlijn aan en vouwen dan het dak naar 10 meter. Origami vouwkunst als oplossing voor de Hollandse regelgeving. 

Het ontwerp zoekt de bescheidenheid van een moderne schuur in het bos. Traditioneel volledig gemaakt van hout. Een gebouw wat opgaat in de natuur. Op een gepolijste betonvloer na en natuurlijk het glas in de gevels, is alles van hout gemaakt. 

Duurzaam, circulair en ook energie neutraal.

Lees hier de volledige toelichting. 

BNA Beste Gebouw van het Jaar

Jaarlijks organiseert de Branchevereniging voor Nederlandse Architecten (BNA) het 'Beste Gebouw van het Jaar'. De 9 genomineerde gebouwen zijn door de vakjury gekozen uit 114 inzendingen. Op 17 mei vindt de uitreiking plaats van de vakjuryprijs, publieksprijs en de categorieprijs. In het juryrapport dat 17 mei wordt voorgelezen tijdens de uitreiking, zullen de jurykeuzes worden toegelicht.

Bron: BNA Beste Gebouw van het Jaar 2019

Recent Nieuws