Home | Nieuws | Dekkend afgewerkte Platowood kozijnen op grote schaal toegepast

Dekkend afgewerkte Platowood kozijnen op grote schaal toegepast

In Amersfoort worden 47 woningen voorzien van Platowood Fraké kozijnen met een dekkende coating. De woningen worden volledig gebouwd in Crosslaminated Timber (CLT). Nog niet eerder werden in Nederland op deze schaal woningen van hout gebouwd én Platowood kozijnen met een dekkende afwerking toegepast. Binnen dit duurzame project een goede keuze: Platowood kozijnen hoeven namelijk slechts 1 keer in de 12-15 jaar geschilderd te worden.

Onderhoudsinterval tot wel 15 jaar

Waar kozijnhout normaal gesproken eens per 5 of 6 jaar opnieuw moet worden geschuurd en geschilderd, volstaat bij Platowood Fraké kozijnhout een onderhoudsinterval tot wel 15 jaar. Dit is niet alleen duurzaam, maar scheelt ook aanzienlijk in de onderhoudskosten.

Niet-geplatoniseerd hout zet uit en krimpt. Dit zorgt voor slijtage van de verf. Door het proces van platoniseren neemt het krimp- en zwelgedrag van het hout tot wel 90% af. De verf heeft hierdoor veel minder te verduren. Dit maakt dat Platowood kozijnen slechts 1 keer in de 12-15 jaar opnieuw geschilderd hoeven te worden. 

Bovendien is Platowood kozijnhout al een zeer duurzame keuze: het Fraké hout voor onze kozijnen is een snelgroeiende houtsoort, afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Dit hout wordt milieuvriendelijk verduurzaamd met alleen hitte en water. 

Uitstekende eigenschappen

Door het hout te platoniseren - houtveredeling via hydro-thermische modificatie - is het vele malen vormstabieler en onderhoudsarmer dan andere houtsoorten en heeft het de eigenschappen van hardhout. Ook onbehandeld heeft het hout een levensduur van maar liefst 50 jaar. Door het hout te vingerlassen én te lamineren, wordt houtverlies voorkomen en zorgt Platowood voor foutvrij hout in goed verwerkbare lengtes.

Kozijnhout van Platowood heeft daarnaast een hoge thermische isolatiewaarde (een Lambda waarde van 0,115). Dit zorgt voor een kostenbesparing op energie. Met de toepassing van Platowood kozijnen zijn de BENG-normen dan ook makkelijker haalbaar. Het hout is bovendien inbraakwerend - vergelijkbaar met Meranti hout - en geschikt voor alle soorten hang- en sluitwerk. Platowood Fraké kozijnhout is KOMO-gecertificeerd.

Prefab montage in Amersfoort

Het ‘Hof van Duurzaamheid’ in Amersfoort is een zeer duurzame, groene woonwijk en een mooi voorbeeld van schone en circulaire bouw. Bij CLT-bouw is de bouwplaats geen plek meer voor fabricage, maar voor montage. Een woning komt in onderdelen naar de bouwplaats en wordt daar in elkaar gezet. De duurzame, onderhoudsarme kozijnen van Platowood komen binnen dit project dus perfect tot hun recht. 

Treetek levert de CLT-wanden aan bij Timmerfabriek Frank van Roij. Deze timmerfabriek produceert de kozijnen van Platowood Fraké, voorziet deze van een dekkende coating en plaatst de kozijnen in de CLT-wanden. De wanden worden op de bouwplaats geleverd, waar Karbouw de afbouw verzorgt. Studio Nauta is verantwoordelijk voor de architectuur en landschapsontwerper Le Far West heeft de buitenruimte ontworpen. Het groen zal aangelegd worden door VIC Landscapes

 
 

Recent Nieuws