Home | Nieuws | Weeber Architecten wint Platowood Ontwerpcompetitie

Weeber Architecten wint Platowood Ontwerpcompetitie

Het ontwerp van Weeber Architecten, ‘Platowood Twist’, is de winnaar van de Platowood Ontwerpcompetitie. Met hun aansprekende, innovatieve, breed toepasbare en circulaire ontwerp wisten Sandra en Yvonne Weeber de vakjury te overtuigen. Over een aantal maanden zal hun ontwerp de gevel van het Platowood Paviljoen sieren. Daarnaast winnen zij een bedrag van €5.000 en is er een budget van €20.000 voor productontwikkeling.

Beoordeling vakjury

De vakjury bestaat uit Jan Nauta (architect, Studio Nauta), Peter de Winter (hoofdredacteur Bouwwereld), Jan Maurits Schouten (hoofdredacteur Het Houtblad) en Platowood-directeur Bart Raymann. De jury was blij verrast door de vier ontwerpen die zij heeft mogen beoordelen. De presentaties, compleet met maquettes en mock-ups, waren allemaal zeer goed uitgevoerd en informatief. 

Lees hier het volledige juryrapport

  • La-di-da: De ontwerpers experimenteren met niet eerder gerealiseerde vormen in het Platowood-hout en creëerden gelijkvormige, golvende planken. Vlechten en weven zonder staanders geeft aan hoeveel meer interessante gevelbekleding er mogelijk is in geplatoniseerd hout. Een idee met veel potentie dat verder onderzocht zou moeten worden.
  • Machi Machi x Moriko Kira: De ambachtelijk Japanse houtverbindingstechniek ‘Kigumi’ wordt gecombineerd met de visie dat een gevelbekleding driedimensionaal kan zijn, diepte kan krijgen en zo nog meer zijn kwaliteiten van zachtheid kan tonen. Sterk is ook de aandacht voor het gevoel van welbevinden van de gebruikers van het gebouw.
  • Studio Ties van Benten: Middels een serie experimenten komt de ontwerper stap voor stap tot de essentie van zijn voorstel: een kruislingse verbinding. De afstandhouder die hij hiervoor bedacht, zorgt ervoor dat latjes elkaar kunnen kruisen zonder dat ze elkaar raken, wat de beluchting en daarmee de (esthetische) duurzaamheid ten goede komt.
  • Weeber Architecten: De ontwerpers hebben een kraakhelder en bouwtechnisch doordacht concept ontwikkeld met vele toepassingsmogelijkheden, dat tevens de industriële locatie van het paviljoen op subtiele wijze complementeert. Uitgevoerd in standaardmaten scoort het ontwerp hoog op het criterium demontabel en herbruikbaar.

De jury stond voor een lastige keuze. Doorslaggevend aspect was dat het ontwerp van Weeber Architecten het beste past bij (de behoeften van) de organisatie. Vanuit de locatie en de gebruiker is er onmiskenbaar een behoefte aan robuustheid, zowel in de beeldtaal als in de technische uitvoering.

Ontwerp Weeber Architecten

De ontwerpers plaatsen Platowood latten van verschillende afmetingen haaks in de gevelbekleding en scheppen zo een driedimensionaal effect. Dat effect nutten ze uit door er letters of figuren, in dit geval het logo van Platowood, mee uit te drukken.

Jan Nauta, juryvoorzitter: “Het ontwerp van Weeber Architecten is met veel aandacht en zorg gedetailleerd, waardoor de specifieke kwaliteiten van het hout van Platowood maximaal tot hun recht komen. Het breed toepasbare concept is architectonisch inspirerend en spreekt, zonder buiten de kaders van duurzaam realisme te treden, tot de verbeelding.“

 

Foto: Al Hajem. v.l.n.r.: Jan Maurits Schouten, Sandra Weeber, Jan Nauta, Bart Raymann, Yvonne Weeber, Peter de Winter

Recent Nieuws