Home | Nieuws | Circulaire sociale huurwoningen met Platowood Fraké en Vuren

Circulaire sociale huurwoningen met Platowood Fraké en Vuren

Optimus, latijn voor ‘allerbeste’, is de duurzaamste sociale huurwoning van dit moment. NBArchitecten werkt sinds 2017 aan de houten systeembouwwoning, samen met Timmerfabriek Frank van Roij en 4 woningbouwverenigingen. De eerste 16 Optimus-woningen verrijzen medio dit jaar in Mierlo.

De woning is het summum van duurzaamheid: gebouwd met de beste natuurlijke materialen, optimaal geïsoleerd, energieleverend en in de fabriek gebouwd. De gevel van de woningen is bekleed met Platowood. Uit esthetisch oogpunt is gekozen voor het combineren van 2 houtsoorten: Vuren en Fraké. De keuze voor het duurzame hout van Platowood past perfect bij de filosofie van Optimus: een biobased circulaire woning waarbij alle materialen zo dicht mogelijk bij de bron vandaan komen.

Circulair, Biobased, Energieleverend en Natuurinclusief

De woning wordt in de fabriek gebouwd met een maximale inzet van natuurlijke materialen. De bouwmaterialen die doorgaans voor nieuwe woningen worden gebruikt (beton, baksteen, staal en glaswol) zijn, vanwege hun hoge uitstoot van schadelijke stoffen bij de productie, vervangen door hout en hennep. Die materialen slaan juist CO2 op. 

Dankzij optimale isolatie en kierdichting heeft de woning een zeer kleine energievraag. Door de daken ongeacht de oriëntatie volledig te voorzien van zonnepanelen wekt de woning zelfs meer stroom op dan dat deze verbruikt.

In de fabriek gebouwd

Optimus is samen te stellen uit diverse modules met standaardafmetingen, zodat er woningen voor één, twee of drie persoonshuishoudens ontstaan. Timmerfabriek Frank van Roij zet de modules in de fabriek onder geconditioneerde omstandigheden in elkaar. Hierdoor kan continu een garandeerde kwaliteit geleverd worden en kunnen de woningen op de bouw in één dag in elkaar worden geplaatst. Ook is hierdoor de stikstofuitstoot op het werk laag. De woning is modulair en verplaatsbaar en kan op termijn dus uit elkaar geschroefd worden en elders opnieuw opgebouwd. 

De eerste woning - met een slaapkamer en badkamer op de begane grond en een slaapkamer op de eerste verdieping - staat bij Timmerfabriek Frank van Roij in Goirle als visitekaartje van het project. 

Video’s over Optimus

Bekijk hier de reeks filmpjes die is gemaakt over de ontwikkeling van Optimus.


Betrokken partijen
Architect: NBArchitecten
Montage Platowood: Timmerfabriek Frank van Roij
Dealer Platowood: Heuvelman Hout Geldrop

Woningstichting Compaen, Helmond
Woonstichting ‘thuis, Eindhoven
Woningcorporatie Kleurrijk Wonen, Tiel
Woningcorporatie Bazalt Wonen, Zaltbommel

Foto: Timmerfabriek Frank van Roij

Recent Nieuws