Home | Nieuws | Woning met twee gezichten en Platowood Fraké kozijnen

Woning met twee gezichten en Platowood Fraké kozijnen

20 januari 2022

In het buitengebied van Sint-Oedenrode is een bijzondere villa verrezen. De villa kent twee gezichten: aan de entreezijde, grenzend aan de weg, is de gevel laag en relatief gesloten. Dit past bij de schuren in de omgeving en waarborgt de privacy. Naar de achterzijde schuin oplopend openbaart zich een hoge gevel van glas en slanke houten kozijnen, ritmisch onderbroken met houten panelen. Hier hebben de bewoners een prachtig uitzicht op het natuurgebied en de rivier de Dommel.

Architect Rolf Reichardt van RHAW architecture ontwierp de villa samen met de bewoners Marieke Jansen en Jaap Maas. ‘Villa Ventura’ is gebouwd met onbewerkte materialen: staal, hout en glas en een betonnen vloer. De buitenzijde bestaat geheel uit het hout van Platowood, inclusief de kozijnen. De voorzijde (straatzijde) is bekleed met ruw Platowood Vuren. Aan de achterzijde is Platowood Fraké gevelbekleding toegepast in combinatie met Platowood Fraké kozijnen.

Rolf Reichardt: "Begin 2000 heb ik voor het eerst kennisgemaakt met Platowood. Ik was op zoek naar verduurzaamd hout dat zich goed houdt zonder schilderwerk. Platowood is het beste product op de markt. Er wordt niets aan toegevoegd, het hout wordt verduurzaamd met alleen warmte en stoom. Dit past heel goed bij het uitgangspunt dat wij bij alle projecten willen doorvoeren: zo puur en onbewerkt mogelijke materialen inzetten. Ook vind ik het heel tof dat je inmiddels alles met Platowood kunt maken."

Marieke Jansen: “Samen met de architect zijn we op zoek gegaan naar de juiste materialen. We wilden onbehandeld hout kunnen toepassen en vonden het mooi dat het zou vergrijzen. We hebben samples opgevraagd en de architect had een stukje Platowood Vuren al 7 jaar in zijn tuin liggen. Dit geeft een goed beeld van wat je uiteindelijk krijgt. Het Platowood Vuren aan de straatkant is grof gelaten, het hout is dus niet geschaafd. De lijnen van de spanbanden zijn zelfs nog zichtbaar. Dit is gebaseerd op de Japanse filosofie om de ‘imperfectie’ te omarmen. Het grove hout steekt mooi af tegen het strakke Fraké dat aan de achterzijde is gebruikt."

Lees meer over dit project en bekijk de foto's op de projectpagina.

Recent Nieuws