Home | Nieuws | Platowood huizen in de duurzame wijk EVA-Lanxmeer

Platowood huizen in de duurzame wijk EVA-Lanxmeer

In Culemborg staat de eerste duurzame wijk - EVA-Lanxmeer - van Nederland met huizen die voorzien zijn van Platowood gevelbekleding. Als hét voorbeeld van een ecologische wijk trekt EVA-Lanxmeer jaarlijks duizenden bezoekers.

In de wijk waar wonen wordt gecombineerd met werken en recreëren, draait het niet alleen om de huizen zelf. Ook de water-, energie- en voedselvoorziening zijn belangrijke aspecten. Er wordt een hoge ambitie nagestreefd op het gebied van onder andere duurzame energie, - bouwmaterialen en - manier van waterwinning.

Platowood huizen

De wijk is opgesplists in verschillende delen. Het deel Wilgenhoven bestaat in totaal uit 38 woningen: 24 eengezinswoningen en 14 appartementen. De huizen zijn voorzien van Platowood Vuren gevelbekleding en door de afwerking in opvallende kleuren - rood, geel, oranje en blauw - vormen de woningen een eyecatcher in de wijk! 

EVA-Concept

De wijk EVA-Lanxmeer is ontstaan vanuit de Stichting Ecologisch Centrum voor Educatie, Voorlichting en Advies (E.V.A.). In 1994 heeft Marleen Kaptein deze Stichting opgericht om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van een duurzame en milieubewuste samenleving. De kennis en ervaring die is opgedaan met de realisatie van de wijk wordt gedeeld met anderen. Mensen uit Nederland, maar ook uit Europa, China en Verenigde Staten gebruiken de wijk als inspiratiebron voor het maken van eigen plannen op het gebied van duurzaam wonen en werken. Volgens Kaptein verdient deze manier van bouwen navolging, nu we kampen met klimaatproblemen.

Duurzaam initiatief

Trouw presenteert jaarlijks de Duurzame 100. Dit is een ranglijst van groenste denkers en doeners in Nederland. Ten opzichte van andere jaren bestaat de lijst dit jaar niet uit wetenschappers, politici en mensen uit het bedrijfsleven, maar uit duurzame initiatieven. EVA-Lanxmeer staat dit jaar op de 24e plek in de Duurzame 100.

Bron: Trouw en EVA-Lanxmeer

Recent Nieuws