Home | Waarom Platowood | Natuurlijke vergrijzing

Natuurlijke vergrijzing

Wanneer het hout van Platowood niet met een afwerking wordt behandeld, zal het onder invloed van zon en regen vergrijzen in een zilvergrijze tint. Voor veel architecten en opdrachtgevers een reden om te kiezen voor Platowood. Hieronder leest u meer over dit proces van natuurlijke vergrijzing.

Onbehandeld hout wordt zilvergrijs

Het hout van Platowood is hydro-thermisch gemodificeerd. Hierdoor krijgt het hout een levensduur van 50 jaar en kan het zonder afwerking buiten worden toegepast. Dat betekent géén onderhoud, anders dan de jaarlijkse schoonmaak. Onder invloed van zonlicht, weer en wind verweert het hout op natuurlijke wijze. Deze verwering tast de duurzaamheid van het hout niet aan, maar geeft het hout een zilvergrijze tint.

De grijstint van het hout kan variëren. Wanneer het hout nat wordt door regen wordt het donkerder. Op een locatie met veel fijnstofuitstoot zal de tint blijvend donkerder zijn. En op zonovergoten locaties zal het hout meer zilvergrijs worden.

De duur van het vergrijzingsproces is lastig aan te geven, aangezien het proces van vergrijzing afhankelijk is van de hoeveelheid direct zonlicht en overige weersinvloeden. Op een open strandlocatie zal de vergrijzing in enkele maanden compleet zijn, terwijl op dichtbebouwde of bosrijke locaties de vergrijzing een aantal jaar kan duren.

Vergrijzing in beeld

Voor gemeenschapsgebouw Xaverianen in Brugge is door POLO Architects gekozen voor onbehandeld Platowood Fraké. In december 2019 zijn foto’s op de bouw gemaakt. In juli 2020 werd het gebouw opgeleverd.

Voor de strandhuizen in Cadzand koos MVSA Architects voor onbehandeld Platowood Fraké. In maart 2017 zijn de huizen op het strand geplaatst en in augustus 2017 waren deze al geheel vergrijsd.Voorvergrijzen

Wanneer het hout niet direct wordt blootgesteld aan zonlicht en weersinvloeden, bijvoorbeeld onder een overstek, dan zal het houtoppervlak niet of veel langzamer vergrijzen. Hierdoor kunnen kleurverschillen ontstaan in het gevelaanzicht.

Om het vergrijzingstraject op een egale wijze te laten verlopen, kan het hout met een voorvergrijsde afwerking worden geleverd: Weathered Color. De geveldelen hebben dan direct een vergrijsd uiterlijk. 

De Weathered Color-afwerking is verkrijgbaar op basis van olie (oil) en beits (stain). De geveldelen worden af fabriek vergrijsd. Deze laag zal langzaam degraderen terwijl het hout in de tussentijd natuurlijk vergrijst. 

Bekijk hier projecten die zijn afgewerkt met Weathered Color.

Voorvergrijzen i.c.m. brandvertragende behandeling 

Voorvergrijzen van het hout kan ook in combinatie met een brandvertragende behandeling op basis van polymeren. De kleur van deze afwerking (Weathered Color Stain WFX) verschilt enigszins van de Weathered Color Stain die wordt aangebracht zonder brandvertragende behandeling. 

Kleurafwerkingen

Wilt u dat het hout van Platowood zijn warme kleur zoveel mogelijk behoudt en niet vergrijst? De afwerking Natural Color zorgt voor kleurbehoud van de houten delen. Er is een variant op basis van olie en beits. Ook is het mogelijk om het hout af te werken met Burned Wood olie voor een donkere, stoere uitstraling of in een RAL-kleur naar keuze.

Waarom Platowood

Contact

Bedankt voor het invullen van het contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.