Bouwen met hout heeft een dubbele positieve impact op het klimaat. Enerzijds door de CO2-intensief geproduceerde materialen als staal en cement te vervangen door hout én anderzijds vormen de nieuwe gebouwen van hout een bron van CO2-opslag.
Onderzoekers stellen dat door snelle verstedelijking en bevolkingsgroei er een enorme vraag is naar nieuwe woningen en commerciële gebouwen. De productie van cement en staal blijf hierbij een bron van broeikasgassen.
“Het risico voor het globale klimaatsysteem kan ook omgevormd worden tot een manier om de klimaatverandering af te remmen, als we op een duurzame manier ons houtgebruik verhogen”, zegt Galina Churkina, die als onderzoekster zowel verbonden is aan de Amerikaanse Yale School als aan het Potsdam-instituut voor Klimaatonderzoek.
Wetenschappers simuleerden vier scenario’s voor de volgende dertig jaar, uitgaande van de huidige situatie en een verhoging van het aandeel houten gebouwen met 0,5, 10 en 50 procent. De gevolgen voor het klimaat zijn groot, in positieve zin. Bouwen met hout zorgt ervoor dat de CO2 uitstoot met minstens de helft daalt, tegenover het gebruik van staal en cement.
Daarnaast slaan de houten gebouwen een hoeveelheid CO2 op, die tijdens de groei van de bomen uit de lucht is gehaald. Een appartementsgebouw van vijf verdiepingen uit gelamineerd hout kan tot 180 kilogram CO2 per vierkante meter opslaan. Het wereldwijde potentieel van bouwen met hout varieert zo van 10 miljoen ton CO2 in het business as usual-scenario tot 700 miljoen ton in het meest ambitieuze.
Hout krijgt steeds meer aandacht als bouwmateriaal omdat het interessante (technische) eigenschappen heeft. Ook blijken grote gebouwen uit hout stevig tijdens een brand, omdat de kern van de balken tijdens een brand beschermd blijft door de verkoolde buitenzijde.
“Bomen bieden ons een technologie die qua perfectie haar gelijke niet kent”, zegt medeauteur Hans Joachim Schellnhuber, directeur-emeritus van het Postdam-instituut. “Ze halen CO2 uit onze atmosfeer en vormen die efficiënt om tot zuurstof voor ons om te ademen en koolstof in hun stammen om door ons te gebruiken. Ik kan geen veiligere manier bedenken om CO2 op te slaan. Samenlevingen maken al eeuwenlang goed gebruik van hout, maar nu vraagt de uitdaging van de klimaatverandering om een aanzienlijke opschaling.”
Bron: MO