Home | Projecten | Floating Office, Rotterdam

Floating Office, Rotterdam

Floating Office in de Rotterdam Rijnhaven is het grootste drijvende kantoorgebouw ter wereld. Het is het nieuwe hoofdkantoor van het Global Center on Adaptation (GCA), een internationale denktank voor klimaatvraagstukken en een initiatief van verschillende landen en de Wereldbank. Tevens is het kantoor van ontwikkelaar RED Company en architectenbureau Powerhouse Company hier gevestigd.

Met de klimaatverandering en stijgende zeespiegelstijging is Floating Office het gebouw van de toekomst. Het gebouw zal drijven - in plaats van overstromen - als het waterpeil stijgt als gevolg van klimaatverandering. Het kantoorgebouw is zelfvoorzienend, circulair en de constructie is volledig in hout (vuren) gebouwd om de ecologische voetafdruk te minimaliseren.

De gevel is bekleed met Platowood Vuren, passend bij het constructieve materiaal. Om te voorkomen dat het hout niet op een egale manier vergrijst, is de gevelbekleding afgewerkt met een voorvergrijzer (Weathered Color Stain). De geveldelen op de begane grond zijn bovendien behandeld met een brandvertrager.

Architect Albert Richters:

Floating Office is een extreem duurzaam project. De voornaamste functie van het gebouw is het kantoor van de GCA. Voor de gehele uitstraling van het gebouw was het dus belangrijk dat er duurzame materialen worden gebruikt. Daarnaast heeft het gebouw een belangrijke representatieve functie. Het hout van Platowood verenigt beide zaken: het is een zeer duurzaam en tegelijkertijd esthetisch product.

Gebouw van de toekomst

Floating Office is uniek in de wereld: zeer duurzaam, drijvend en volledig uit hout gebouwd. Drijvende bouw wordt gezien als een van de mogelijke antwoorden op klimaatverandering. De Rijnhaven heeft een getijde, het water gaat elke dag 2 meter omhoog en omlaag. Een prachtige plek om een drijvend kantoor te plaatsen.

De constructie van vurenhout is volledig demontabel. Er zijn geen kit- of lijmverbindingen gebruikt. Het gebouw kan dus weer uit elkaar geschroefd worden en ergens anders worden opgebouwd. De drijvende bakken waarop het houten kantoor is gebouwd, fungeren als een grote warmtewisselaar en verzorgen de koeling van het gebouw met het water van de Rijnhaven.

Floating Office Rotterdam werd op 6 september officieel geopend door Koning Willem-Alexander.

 

 

Toepassing
Houten gevelbekleding

Houtsoort
Platowood Vuren

Afwerking
Weathered Color
FireProtect

Profiel
Platonium 01

Kopmaat
18 x 140 mm

Opdrachtgever
RED Company

Architect
Powerhouse Company

Fotografie
Marcel IJzerman, Sebastian van Damme, Platowood

Locatie
Rotterdam, Nederland

Andere projecten