Home | Projecten | Gemeenschapscentrum Xaverianen, Brugge

Gemeenschapscentrum Xaverianen, Brugge

Een beeldbepalend gebouw in Brugge, dat is Gemeenschapscentrum Xaverianen. POLO Architects ontwierp een duurzaam gebouw waarin voorzieningen voor sport, vrije tijd en cultuur samenkomen. Het gebouw is rondom bekleed met Platowood Fraké. Speciaal voor dit gebouw zijn er nieuwe profielen ontwikkeld. In het oog springend zijn de verticale kolommen, ook volledig van Platowood Fraké, met een hoogte tot maar liefst 10 meter.

Natuurlijke vergrijzing Platowood Fraké

Om het gebouw in te bedden in zijn groene omgeving en het een warme en zachte uitstraling te geven, koos de architect voor bekleding met hout.

Pierre Dugardyn, POLO Architects:

De vergrijzing van het hout vormde het uitgangspunt van het ontwerp. We hebben diverse houtsoorten een aantal maanden buiten gelegd om de uiteindelijke vergrijzing te kunnen beoordelen. Fraké heeft een warme, egale uitstraling zonder oneffenheden en is een beter alternatief voor hardhout. Het vergrijsde hout vormt een mooie combinatie met de donkere aluminium kozijnen. Ook het feit dat het hout op een duurzame manier geplatoniseerd is, en hierdoor bovendien onderhoudsarm is, was een reden om te kiezen voor Platowood.


Speciale profielen en 10 meter lange kolommen

Platowood ontwikkelde samen met de architect nieuwe profielen voor de gevelbekleding. Daarnaast is Platowood Fraké gelamineerd tot verticale kolommen. Deze kolommen van 10 meter lang met een kopmaat van 185x400 mm zijn gevingerlast en gelamineerd. Voor de gevelbekleding is een speciaal profiel ontworpen: mes en groef met twee schijnsponningen in de kopmaat 40x185 mm. Het gebruik van verschillende profielen en de 10 meter hoge kolommen geven het gebouw een groots en dynamisch aanzicht.

Toegankelijk, duurzaam en kwalitatief

POLO Architects heeft met Xaverianen een transparant, duurzaam en functioneel sport- en cultuurcentrum ontworpen met een hoogstaande architectonische uitstraling. Het is een uitnodigend gebouw waar de levendigheid zowel binnen als buiten voelbaar en zichtbaar is. De keuze voor Platowood Fraké in combinatie met groene daken, 160 zonnepanelen en het opvangen en gebruiken van regenwater zorgt voor een zeer duurzaam gebouw.

Toepassing
Houten gevelbekleding

Houtsoort
Platowood Fraké

Bijzonder profiel
GG-model en kolommen

Profiel