Home | Projecten | Villa Ventura, Sint-Oedenrode

Villa Ventura, Sint-Oedenrode

In het buitengebied van Sint-Oedenrode is een bijzondere villa verrezen. De villa kent twee gezichten: aan de entreezijde, grenzend aan de weg, is de gevel laag en relatief gesloten. Dit past bij de schuren in de omgeving en waarborgt de privacy. Naar de achterzijde schuin oplopend openbaart zich een hoge gevel van glas en slanke houten kozijnen, ritmisch onderbroken met houten panelen. Hier hebben de bewoners een prachtig uitzicht op het natuurgebied en de rivier de Dommel.

Architect Rolf Reichardt van RHAW architecture ontwierp de villa samen met de bewoners Marieke Jansen en Jaap Maas. ‘Villa Ventura’ is gebouwd met onbewerkte materialen: staal, hout en glas en een betonnen vloer. De buitenzijde bestaat geheel uit het hout van Platowood, inclusief de kozijnen. De voorzijde (straatzijde) is bekleed met ruw Platowood Vuren. Aan de achterzijde is Platowood Fraké gevelbekleding toegepast in combinatie met Platowood Fraké kozijnen.

Rolf Reichardt:

Begin 2000 heb ik voor het eerst kennisgemaakt met Platowood. Ik was op zoek naar verduurzaamd hout dat zich goed houdt zonder schilderwerk. Platowood is het beste product op de markt. Er wordt niets aan toegevoegd, het hout wordt verduurzaamd met alleen warmte en stoom. Dit past heel goed bij het uitgangspunt dat wij bij alle projecten willen doorvoeren: zo puur en onbewerkt mogelijke materialen inzetten. Ook vind ik het heel tof dat je inmiddels alles met Platowood kunt maken.

Pure en onbewerkte materialen

Uitgangspunt was om de uitstraling van de toegepaste materialen zichtbaar te houden, zowel binnen als buiten. Er zijn geen extra afwerkingen, afbouw, aftimmeringen, stucwerk, schilderwerk of vloerbedekking. 

Marieke Jansen: “Samen met de architect zijn we op zoek gegaan naar de juiste materialen. We wilden onbehandeld hout kunnen toepassen en vonden het mooi dat het zou vergrijzen. We hebben samples opgevraagd en de architect had een stukje Platowood Vuren al 7 jaar in zijn tuin liggen. Dit geeft een goed beeld van wat je uiteindelijk krijgt. Het Platowood Vuren aan de straatkant is grof gelaten, het hout is dus niet geschaafd. De lijnen van de spanbanden zijn zelfs nog zichtbaar. Dit is gebaseerd op de Japanse filosofie om de ‘imperfectie’ te omarmen. Het grove hout steekt mooi af tegen het strakke Fraké dat aan de achterzijde is gebruikt."

Architect Rolf Reichardt vult aan: “We kozen voor een contrast tussen ruw Platowood Vuren en glad geschuurd Platowood Fraké, zodat het niet te gepolijst zou worden. Ik houd erg van ruw bezaagd, het geeft een stoere, robuuste uitstraling. De geveldelen zijn hier ook breder. Aan de zijde waar de gevel meer open is, is de gevelbekleding fijner. De ventilatiesleuven zitten hierin verwerkt, dit vraagt ook om hout dat iets fijner is.”

Kozijnen als beeldbepalend onderdeel

Marieke Jansen: “Het interieur wordt bepaald door het raamwerk van Platowood Fraké. Dit zorgt voor rust in het huis. Buiten gaat het kozijnhout meer of anders verkleuren dan binnen. Dit vinden we juist heel mooi, omdat je dan het pure, natuurlijke proces van het materiaal ziet. Leuk om te vermelden is dat de kozijnen strakker en puntiger gedetailleerd konden worden omdat het kozijnhout niet gelakt hoeft te worden. Het kozijnprofiel is wat dieper en vervolgens is er aan alle zijden een stukje uitgehaald, waardoor het minder dan de helft zo dik lijkt. Buiten is hier bijvoorbeeld glas in gezet. Het glas zit aan de voorzijde gelijmd voorin het kruiskozijn en dit loopt helemaal gelijk met de gevel. Op de plekken van een raam of deur zit het dieper naar binnen. Dit geeft een mooie dieptewerking in de gevel. We zijn erg tevreden met het eindresultaat, we vinden het prachtig!”

Over Marieke Jansen

Marieke Jansen is ondernemer en verkoopt midcentury design meubels met MARIEKKEvintage. Ze documenteerde de bouw van Villa Ventura via Instagram. Marieke geeft cursussen over vintage design en wil een cursus ontwikkelen over het ontwerpen van je eigen woning.

Toepassing
Houten gevelbekleding
Duurzaam kozijnhout

Houtsoort
Platowood Fraké
Platowood Vuren

Bijzonder profiel
P05 scherpkantig

Kopmaat
18x115 mm (Fraké), 24x200 mm (Vuren)

Opdrachtgever
Particulier

Architect
RHAW architecture

Preferred dealer
Van Aarle Houtbedrijf

Montage
Bouwbedrijf van Zon, Van Aarle houtbedrijf

Fotografie
Marcel van der Burg

Locatie
Sint-Oedenrode, Nederland

Andere projecten