Home | Projecten | Bunkertoren, Eindhoven

Bunkertoren, Eindhoven

De BunkerToren leest als een spannend vervolgverhaal op wat architect Huig Maaskant in de jaren 60 met de iconische Bunker startte. Powerhouse Company voegt op gedurfde wijze een 100 meter woontoren toe met dezelfde architectonische thema's: schuine wanden, sterke horizontale lijnen, scherpe detaillering en ruige materialen. Met Platowood Populier, natuursteen en glas is een rijk en strak gedetailleerde gevel neergezet. De BunkerToren is winnaar van BNA Gebouw van het Jaar 2023 in de categorie Identiteit & Icoonwaarde.

Architect Meagan Kerr:

Om de woontoren en oorspronkelijke structuur te verenigen namen we de ontwerptaal en materialiteit van Maaskants werk over. Naast beton gebruikte hij veel hout en glas. Het hout van Platowood vult het originele materiaal van de bunker goed aan en voldeed aan alle eisen. Esthetisch. Maar ook wat betreft brandvertraging, duurzaamheid en de levering.

Platowood populieren gevels en plafonds

Platowood Populier is toegepast als gevelbekleding. De houten delen zijn verwerkt tot prefab rekken. Door de verticale montage wordt de hoogte van de toren benadrukt. Ook loggia's, balkons en galerijen zijn met Platwood Populier bekleed. Om aan de eisen te voldoen is het hout brandvertragend behandeld. De Color afwerking, een op kleur gebrachte voorvergrijzer, degradeert langzaam terwijl het hout in de tussentijd natuurlijk vergrijst. Om het juiste hout op de juiste plek te krijgen is met verschillende partijen samengewerkt. Maas Reusel bewerkte het hout voor en zorgde voor de levering. Van Wijnen monteerde de houten rekken op de gevel en bekleding van de wanden en plafonds van de loggia's is uitgevoerd door ZND Nedicom.

Opwaardering Brutalistisch icoon naar de 21e eeuw

Architectenbureau Powerhouse Company en ontwikkelaars RED Company en Being kozen bewust om de Bunker te behouden. Een historische plek in Eindhoven voor menig student. Met de toevoeging van de toren in dezelfde Brutalistische stijl, de keuze voor opgewaardeerde materialen zoals het hout van Platowood, en klimaatadaptieve en natuurinclusieve maatregelen, is het icoon uit de jaren 60 weer een plek van deze tijd. De BunkerToren heeft een unieke asymmetrische en tapse vorm waardoor het vanuit elke hoek een ander perspectief biedt.

Monument voor de stad

Het openen van de Bunker naar de stad stond centraal in de ontwerpfase. DELVA Landscape Architecture & Urbanism voegde het openbare BunkerPark toe en paste dezelfde beeldtaal toe als die van het gebouw. Het ontwerp bestaat uit drie verschillende secties waardoor de toren naar de top toe steeds lichter en transparanter lijkt. De grote raampartijen bovenin symboliseren ook openheid en bieden bewoners uitzicht op de stad. Met de combinatie van oud en nieuw staat er een gelaagd ontwerp. Een monument voor Eindhoven die de oorspronkelijke aantrekkingskracht van Maaskants Bunker herstelt én eert.

Toepassing
Houten gevelbekleding

Houtsoort
Platowood Populier

Afwerking
FireProtect

Bijzonder profiel
Special Platonium 02

Profiel
Platonium 05

Opdrachtgever
RED Company
Being

Architect
Powerhouse Company

Dealer
Maas Reusel

Montage
Van Wijnen
ZND Nedicom

Fotografie
Sebastian van Damme

Locatie
Eindhoven

Andere projecten