Home | Projecten | Olela Nature House Prototype, Haanja (Estland)

Olela Nature House Prototype, Haanja (Estland)

In Haanja, Estland, is in opdracht van Olela Nature Accomodation een prototype vakantiewoning opgeleverd. Het is de eerste natuurwoning uit wat een serie van 8 moet worden. Het modulaire huis staat midden in de natuur en Platowood Vuren gevelbekleding karakteriseert het aangezicht. Uitgangspunt bij het bouwen en plaatsen van de zelfvoorzienende woningen: zo min mogelijk impact op de omgeving en het milieu.

Zowel het ontwerp van de woning als de zorgvuldig gekozen ligging laten veel ruimte voor de omgeving. Duurzame materialen worden gecombineerd met de nieuwste technologische oplossingen. Voor de bekleding van het dak en de gevel is gekozen voor onbehandeld Platowood Vuren. Platowood hout is 100% circulair en past daardoor naadloos bij de visie van Olela. De grote ramen en het direct aangrenzende terras zorgen voor nauw contact met de natuur.

Olela over de eerste vakantiewoning:

Wij zijn ontzettend blij met onze keuzes voor het prototype. We hebben voor Platowood gevelbekleding gekozen omdat we een natuurlijke, ‘rauwe’ uitstraling wilden creëren en omdat we een materiaal zochten dat lang meegaat en duurzaam is. Geleidelijk zien we al de vergrijzing optreden - gelukkig zonder enige andere veranderingen. We willen meer vergelijkbare woningen bouwen waarbij we het hout van Platowood zeker weer gaan toepassen.

Innovatieve houtbouw

Olela's natuurhuizen zijn onderdeel van een innovatie in houten woningconstructie waarbij modulaire constructie-elementen worden gebruikt voor het bouwen van zowel kleine woningen als houtskelet-gebouwen van wel 7 verdiepingen hoog. Deze manier van bouwen bespaart tijd en reduceert aanzienlijk het materiaalgebruik. Omdat een woning op elk moment in zijn geheel verplaatsbaar is en zij haar ligging alleen tijdelijk 'leent' van de natuur draagt Olela ook zo bij aan een minimale footprint.  

Olela bouwt haar woningen niet zelf. Wel zijn ze actief betrokken bij het design en de verschillende planningsfases, want een off-grid woning vraagt aandacht voor veel technische nuances. Het eerste huis is gerealiseerd in samenwerking met het bedrijf Harmet Modulair Houses.

Toepassing
Houten gevelbekleding

Houtsoort
Platowood Vuren

Profiel
Platonium 05

Kopmaat
18x90mm

Opdrachtgever
Olela

Preferred dealer
InterStudio

Montage
Harmet Modular Houses

Fotografie
Olela

Locatie
Haanja (Estland)

Andere projecten