Home | Projecten | Studio OOKarchitecten, Amersfoort

Studio OOKarchitecten, Amersfoort

OOKarchitecten uit Amersfoort transformeerde een voormalig garagebedrijf uit 1938 tot hun nieuwe ontwerpstudio. Voor de interne en externe kozijnen, deuren en ombouwen kozen zij voor Platowood Fraké. Op deze manier zijn binnen en buiten met elkaar verweven en vormt het één geheel. In het oog springend detail is het logo op de voordeur.

Het hout van Platowood is op zichzelf al een zeer duurzame keuze, maar extra duurzaam is het feit dat alle deuren hergebruikt zijn. Bouwbedrijf Karbouw uit Amersfoort had van een eerder project deuren van Platowood Fraké over. Zij hebben deze aan OOKarchitecten geschonken, zodat de deuren een mooie nieuwe bestemming zouden krijgen.

Architect Martin Timmerman:

We hebben voor het hout van Platowood gekozen omdat het hout onderhoudsarm is en op een duurzame manier is geproduceerd. We hebben het hout onbehandeld toegepast, we vinden het natuurlijke verloop van het vergrijzingsproces mooi om te zien. Dit geeft een rauw beeld, goed passend bij dit karakteristieke pand waar de diverse veranderingen sinds 1938 op allerlei plekken terug te vinden zijn.

Materialen in pure vorm

De hoofdstructuur van het - oorspronkelijk als garage ontworpen - gebouw is een grote open en lichte ruimte. Naar eigen ontwerp is deze grondig verbouwd tot een toekomstbestendige en ruimtelijke werkomgeving, met zo min mogelijk installaties en opgebouwd uit ruwe materialen.

Plaatselijk zijn rigoureuze maar ook noodzakelijke ingrepen gedaan, waardoor patio's en daklichten zijn ontstaan. Zo kan daglicht diep het kantoor binnen dringen. Karakteriserend is het gebruik van natuurlijke materialen in hun puurste vorm. Op deze manier zijn en blijven de materialen het mooiste. De studio is het perfecte visitekaartje van OOKarchitecten, passend bij hun visie: de vraag van de opdrachtgever vertalen naar een fascinerend en duurzaam ontwerp dat ook in de toekomst zijn kracht en uitstraling zal behouden.

Andere projecten