Home | Projecten | De Gebroeders, Eindhoven

De Gebroeders, Eindhoven

De Gebroeders in Eindhoven is een woningbouwproject waar duurzame stadsontwikkeling en cultuurhistorie hand in hand gaan. Diederendirrixx ontwierp hiervoor twee woonblokken. Zij dragen de naam Willem en Lodewijk, en een natuurlijke jas van Platowood: de binnenzijden van de gebouwen zijn bekleed met Platowood Populier Gevelbekleding. Het geeft een duidelijk accent aan de binnenwereld van het wooncomplex met een totaal van 188 woningen.

Bram van Ekeren, architect bij diederendirixx:

We hadden al ervaring met Platowood bij eerdere projecten, en waren erg tevreden met de resultaten. Duurzaamheid speelt natuurlijk een grote rol bij de keuze van een materiaal. De herkomst en bewerking, samen met een lange levensduur, is voor ons heel belangrijk. Daarnaast kon Platowood zorgen voor een weathered color in een afwijkende kleur. We wilden graag een lichtere tint voorvergrijzer toepassen dan de standaard. Dankzij dit soort details konden we het beoogde beeld van de getrapte binnenwereld - met zijn balkons en galerijen - waarmaken.

Natuurinclusief ontwerpen

De architectuur van De Gebroeders voegt zich naar de in baksteen gebouwde omgeving. Tegelijk zijn het oorspronkelijke landschap en de bodem basis voor het ontwerp. De Gebroeders staat in een oud beekdal. Samen met Felixx landschapsarchitectuur is gewerkt aan een integraal, natuurinclusief plan. De (groene) daken, dakterrassen en tuinen zijn onderdeel van een omvangrijk systeem om vertraagd water te infiltreren. Insecten, vogels en vleermuizen kunnen zich nestelen in de groene kopgevels. "Dit manifesteert zich met name aan de binnenzijden van de woonblokken, die vormgegeven zijn als getrapte tuinen. Wij vonden hier een natuurlijke, zachte uitstraling erg belangrijk en kwamen zo uit bij houten gevelbekleding van Platowood", aldus architect Bram van Ekeren.

Speciaal kantprofiel

De detaillering van de gevel laat zien dat verschillende partners met bezieling aan het project hebben gewerkt. Samen zorgden ze voor een goede afdekking van de houten gevel. Opdrachtgever Ten Brinke deed haar eigen engineering, waarbij diederendirrix als klankbord fungeerde. Maas Reusel leverde prefab rekken die zijn gemonteerd door ZND Nedicom. Voor deze rekken maakte Platowood - naast een basisprofiel - een speciaal kantprofiel: een combinatie van Platonium 01 en Platonium 05. Deze zijn steeds links en rechts van de kozijnen ingezet, wat zorgt voor een strakke uitlijning van de geveldelen met de raamkozijnen. Het hydro-thermische verduurzamingsproces van Platowood heeft als voordeel dat het hout nagenoeg niet krimpt en zwelt. Daardoor blijven deze lijnen in de gevel ook in de toekomst strak zonder dat er schilderwerk nodig is.

De architect over het eindresultaat: "Onze opdrachtgever, de afnemers van de gebouwen en wij zijn allemaal heel tevreden. De beplanting moet nog wat groeien, maar het is nu al een fijne plek. De Gebroeders mag er zijn!"

Andere projecten