Home | Projecten | MFA ’t Hofke, Eindhoven

MFA ’t Hofke, Eindhoven

MFA 't Hofke is een stralendwit schoolgebouw in Eindhoven waarbij zowel aan de buiten- als binnenzijde Platowood Fraké is toegepast.

UArchitects heeft bij dit gebouw Platowood Fraké ingezet, in patronen die de schoonheid van de omringende natuur weerkaatsen. Dat leverde een nominatie op voor twee internationale houtarchitectuurprijzen: AHEC (American Hardwood Export Council) en World Architecture Festival (WAF) 2014. En de winst van de Dirk Roosenburgprijs 2015.

Bijzonder is vooral hoe dit Platowood hout steeds is verwerkt. De architecten bedachten een eigen associatie op de natuurlijke variëteit. Ze ontwikkelden formules om met hout van verschillende breedte maten (35/50/90/140 x 18 mm) steeds wisselende patronen te vormen. Zelfs de kieren tussen het hout variëren in breedte (5, 10, 15, 20, 25, 30 mm). Op verschillende plaatsen vertoont het hout zo uiteenlopende patronen. Daarachter gaat een gedachte schuil: het houtpatroon verdicht naarmate de afstand tot het groendomein verkleint. Het hout aan de voorzijde van de school laat veelal een patroon met vier tot vijf wat bredere stroken zien. Aan de achtergevel, en in de tuinmuren en schuren aldaar, zijn kleinere breedtes toegepast.

Architect
UArchitects

Locatie
Eindhoven

Andere projecten