Uniek proces

Platowood maakt gebruik van snelgroeiend hout uit duurzaam beheerde FSC-bossen. Om de duurzaamheid te verbeteren wordt door hydro-thermische modificatie de eigenschappen van het hout (hemicellulose en lignine) beïnvloed. Het hydro-thermische modificatieproces van Platowood (platoniseren) is gebaseerd op het gebruik van stoom en warmte. Hierdoor is het een zeer milieuvriendelijke vorm van modificatie, aangezien er geen chemische of giftige stoffen worden gebruikt. Door het proces verandert de samenstelling en de celstructuur van het hout.

Het proces is een effectief twee-staps proces waarbij gebruik wordt gemaakt van relatief milde proces condities (< 190⁰C) waardoor aantoonbare en consistente verbeteringen verkregen worden. Deze zogenoemde hydro-thermische modificatie bevat:

  1. Een hydro-thermische behandeling, waarbij het hout in een autoclaaf tot 150-180⁰C wordt verhit onder vochtige omstandigheden en een verhoogde druk (verhitting in een verzadigde stoom omgeving).
  2. Een cure behandeling, waarbij het hout nogmaals tot 150-190⁰C verhit wordt maar dan onder droge omstandigheden bij atmosferische druk bij uitsluiting van zuurstof.

Platowood is het enige bedrijf ter wereld dat hout op deze duurzame wijze modificeert, waarbij de al in het hout aanwezige eigenschappen worden versterkt, zonder chemische toevoegingen. Daarmee is het hout het milieuvriendelijkste alternatief voor tropisch hardhout.

De methode is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek uit Nederland en gepatenteerd. De productie vindt geheel in eigen beheer plaats in onze fabriek op Industriepark Kleefse Waard in Arnhem.

Platoniseren: het unieke, 100% schone en duurzame proces in vier stappen

Tijdens ons unieke veredelingsproces (Platoniseren) wordt het hout verduurzaamd door het evenwichtsvochtgehalte van het hout te verlagen en de in het hout aanwezige voedingsstoffen om te zetten in andere chemische verbindingen, hierdoor wordt het hout onaantrekkelijk voor micro-organismen en vormstabieler met behoud van alle mechanische eigenschappen.

Grondstof: onbehandeld hout

De volgende drie hoofdcomponenten van hout zijn van belang tijdens het unieke proces: cellulose (50%), hemicellulose (25%) en lignine (25%).

Verduurzamen stap 1: thermolyse

De thermolyse is een natte verhitting van het hout onder een verhoogde druk (stoom circa 165°C).

Verduurzamen stap 2: curing

Tijdens deze stap wordt gebruik gemaakt van relatief milde proces condities (< 190⁰C) waardoor aantoonbare en consistente verbeteringen verkregen worden. Degradatie van cellulose en dus afname van houtsterkte vindt plaats bij temperaturen > 190⁰C.

Platowood hout: de duurzaamheid en vormstabiliteit van het hout zijn verbeterd