Home | Duurzame gevelbekleding

Duurzame gevelbekleding

Om ontbossing te voorkomen én te voldoen aan de stijgende vraag naar houtproducten is Platowood dé oplossing voor duurzame houten kozijn of gevelbekleding bij het bouwen van onder andere een huis of kantoorgebouw. Platowood platoniseert snelgroeiende houtsoorten naar esthetische, duurzame en hoogwaardige houtproducten met een lange levensduur. Zo draagt Platowood bij aan de instandhouding van tropische bossen door hout uit verantwoord beheerde bossen aan te bieden. Platowood houdt rekening met de verschillende facetten die onder duurzaamheid vallen.

Duurzame gevelbekleding van een hernieuwbare grondstof

Platowood gebruikt snelgroeiend hout als gevelbekleding uit duurzaam beheerde bossen. De bomen die Platowood gebruikt kunnen na 30 jaar geoogst worden, terwijl de groeitijd van tropisch hardhout de gebruiksduur overtreft. Door de snelgroeiende en van nature minder duurzame bomen te oogsten (zoals Fraké), blijft de biodiversiteit van het bos in stand. Het platoniseren van Platowood is bij uitstek geschikt om onder andere het snelgroeiende Fraké een langere levensduur en betere dimensiestabiliteit te geven. Deze vorm van hydro-thermische modificatie gebeurt ook op een ecologische manier, zonder chemische middelen.

Duurzaam bosbeheer

Duurzaam bosbeheer betekent een verantwoorde en natuurvolgende manier van oogsten, waarbij de instandhouding van het bos niet in gevaar komt wanneer men een houten huis wil bouwen. Er wordt rekening gehouden met de biodiversiteit, de arbeidsomstandigheden van bosarbeiders en de rechten van bosbewoners wanneer we onze duurzame gevelbekleding ontwikkelen. Platowood hecht veel waarde aan deze sociale en ecologische aspecten. Om deze aspecten te controleren gaat Platowood zelf naar de zagerijen om het milieuvriendelijke hout in te kopen voor onder andere de duurzame gevelbekleding. Certificaten bieden de garantie dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.

CO2-opslag

Een ander voordeel van duurzaam bosbeheer is dat deze bossen een efficiëntere CO2-opslag hebben dan bossen die in een natuurlijke toestand worden gelaten. Jonge bomen, in een sterke groei, absorberen namelijk meer CO2 dan volgroeide bomen die uiteindelijk sterven en vergaan, en de vastgehouden CO2 weer loslaten. In duurzaam beheerde bossen wordt een beperkte hoeveelheid aan bomen gekapt, waarna er nieuwe en jonge bomen groeien die opnieuw CO2 opnemen. Uit onderzoek is gebleken dat er per kubieke meter hout ongeveer 0,9 ton CO2 wordt opgeslagen. Dit blijft opgeslagen gedurende de levensduur van een boom, de levensduur van het houtproduct als duurzame gevelbekleding en daarna door hergebruik en recycling. Volgens studies is het op grote schaal inzetten van hout als grondstof een doeltreffende methode om het CO2-gehalte in de atmosfeer te verlagen. Naast de CO2-opslag kan hout andere materialen waarvan de productie CO2-intensief is, zoals beton, metaal of plastic, vervangen.

Platowood kringloop

Bij alles wat we doen, streven we naar een zo gering mogelijke belasting voor het milieu en een permanente opslag van CO2. Dat begint bij de keuze voor – de hernieuwbare grondstof – hout uit duurzaam beheerde bossen, maar dit zit ook in de manier waarop wij ons milieuvriendelijke productie- en hydro-thermische modificatieproces voor onder andere duurzame gevelbekleding hebben ingericht en op welke manier we met restafval en recycling omgaan. Met Platowood als gevelbekleding bij het bouwen van een houten huis of kantoorgebouw draagt u duurzaam bij aan het mooier maken van de wereld.

Interesse? Neem contact met ons op

Zou u graag onze houten gevelbekleding gebruiken voor het bouwen van een duurzaam huis of ander gebouw? Vraag dan een van onze samples aan en ontdek de vele kwaliteiten van onze duurzame gevelbekleding uit milieuvriendelijk hout. Wanneer u geïnteresseerd bent in ons duurzame hout, neemt u contact op met ons door te bellen naar 085 019 2915.

Producten

Contact

Bedankt voor het invullen van het contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.