Home | Projecten | Woning MG, Schiedam

Woning MG, Schiedam

In de historische binnenstad van Schiedam heeft stats architecten deze expressieve en moderne villa gerealiseerd. De woning, bestaande uit glas, metaal en hout, is rondom bekleed met Platowood Fraké. Het was de wens van de opdrachtgever om zo puur mogelijke materialen te gebruiken. Het hout is dan ook onbehandeld toegepast, zodat het op een natuurlijke manier vergrijst en de pure uitstraling van het materiaal behouden blijft. Het vergrijzingsproces is op de foto's goed te zien: de villa is begin 2018 opgeleverd, de foto’s zijn gemaakt in oktober 2020.

Ralph van de Donk, stats architecten:

Het was de eerste keer dat wij het hout van Platowood gebruikten. De opdrachtgever wilde onbehandeld hout toepassen, dus zijn we op zoek gegaan naar verduurzaamde houtsoorten. Uiteindelijk kozen we voor Platowood Fraké, dit is een mooi en duurzaam alternatief voor hardhout. Qua profiel kozen we voor de Platonium 02. Hiermee kun je een gesloten gevel maken terwijl je toch een fijne profilering hebt. Het hout van Platowood heeft een lange levensduur, is zeer vormstabiel en vergrijst mooi. Het is het beste wat er te vinden is in verduurzaamd hout.

Expressief functionalisme

De wens van de opdrachtgever was een dynamische, ruimtelijke woning met veel glas en een vleugje maritieme beleving. Het exterieur van glas, hout en staal is een tikje maritiem, maar ook een verwijzing naar de industriële loodsen van hout en staal die hier voorheen te vinden waren. Woning MG heeft een eenvoudige opzet met 3 rechthoekige verdiepingen, maar dit wordt door de hoekverdraaiing van de woonverdieping en het trappenhuis een ruimtelijk avontuur. De groene omgeving en de waterbeleving van de haven worden via de grote glasvlakken deel van het interieur.

De woning is onderdeel van het project de Plantagewerf: de transformatie van een voormalig bedrijfsgebied naar een woonoase met 6 vrijstaande of geschakelde villa’s, allen ontworpen door stats architecten. De locatie ligt binnen de Plantage, een stadsuitbreiding uit de 18e eeuw van de oude binnenstad van Schiedam.

Toepassing
Houten gevelbekleding

Houtsoort
Platowood Fraké

Afwerking
Onbehandeld

Profiel
Platonium 02

Kopmaat
18 x 140mm

Opdrachtgever
Particulier

Architect
stats architecten

Montage
Bouwbedrijf Lagendijk, Nieuw Lekkerland

Fotografie
DigiDaan

Locatie
Schiedam, Zuid-Holland, Nederland

Andere projecten