Home | Projecten | Villa, Nieuwkoop

Villa, Nieuwkoop

In het Zuid-Hollandse Nieuwkoop staat dit moderne woonhuis. De witte villa, omgeven door een natuurlandschap, is ontworpen door Van Manen en gerealiseerd door Bouwbedrijf Fred Verweij. In de basis is het ontwerp een blok met uitsneden voor het zuidgerichte balkon en carport voor de auto's. Door het witte stucwerk af te wisselen met Platowood Fraké gevelbekleding en metselwerk, ontstaat er een lijnenspel in een opvallend contrast. 

Het profiel dat is gebruikt, is Platonium 10 in de voorgaande kopmaat 33x140 mm. Door de schijnsponningen lijken het kleine latten die de strakke lijnen van het gebouw benadrukken. Door het hout af te werken met een olie behoudt het zijn warme bruine kleur. 

Architect Robbert Dessing van Van Manen:

'De opdrachtgever had aangegeven graag Platowood te willen toepassen in de gevel gezien de eigenschappen en uiterlijk van het product. Ik heb toen de mogelijkheden bestudeerd van soorten profilering en toepassingen. Uiteindelijk is er gekozen om het Platowood verticaal aan te brengen om de staande werking te accentueren.'

Uitzicht Zuideinderplas

Het woongedeelte bevindt zich op de eerste verdieping en de vele hoge ramen geven prachtig zicht op de Zuideinderplas. Daarentegen is de begane grond meer gesloten omdat hier de slaapkamers zich bevinden. 

Fotograaf: Maarten Koch

Toepassing
Houten gevelbekleding

Houtsoort
Platowood Fraké

Afwerking
Natural Color

Profiel
Platonium 10

Kopmaat
33x140

Architect
Van Manen

Locatie
Nieuwkoop

Andere projecten