Home | Projecten | Platowood Paviljoen, Arnhem

Platowood Paviljoen, Arnhem

De ontwerpcompetitie die Platowood in 2021 uitschreef leidt tot een esthetisch uithangbord op duurzaam Industriepark Kleefse Waard. Het ontwerp voor de gevel van Platowood Fraké is van Weeber architecten. Zij bedachten een systeem waarmee je met dezelfde principes iedere keer een totaal ander gebouw kunt neerzetten en noemden de toepassing 'Platowood Twist'.

Dynamisch resultaat

De letters van het logo worden op een subtiele manier weergegeven in de gevel. Afhankelijk van waar je staat, het moment van de dag en de lichtval ontstaat een schaduwwerking op de dwarsplanken. De gevel en daarmee de uitstraling van het kantoor verandert met de dag.

Opdrachtgever Bart Raymann:

We willen architecten uitdagen om met ons hout te 'spelen', innovatieve toepassingen te bedenken en hiermee waarde toe te voegen aan een omgeving. Zo ontstond het idee van een ontwerpcompetitie. Het is prachtig om te zien wat er allemaal mogelijk is met ons hout. We zijn erg blij met het eindresultaat, een innovatief visitekaartje voor ons bedrijf. Daarnaast hebben we nu een eigen referentieproject waarbij we het vergrijzingsproces van dichtbij kunnen volgen en vastleggen.

Gevel in detail

Het ontwerp moest bijzonder en expressief zijn, maar met een ingetogen karakter. Voor een mooie overhoekse uitwerking van het logo zijn op de hoeken halve letters gemaakt. De linker kopse kant is uitgevoerd met een vast ritme en de rechterkant heeft een oplopende boog om de entree te markeren.

De gevel heeft een vast ritme van om-en-om naden en dichte dwarsplanken in vallende lengtes voor optimaal houtgebruik. Ter plaatse van de letters zijn de open naden dichtgezet met extra dwarsplanken. De basis van het systeem is een open gevelbekleding. Daarachter zit een zwarte folie en zwart regelwerk. Weeber architecten experimenteerde met verschillende plankbreedtes om het 3D- effect te optimaliseren. Uiteindelijk zijn planken van 90 mm breed gebruikt.

Partners

Bij de uitvoering zijn meerdere partijen betrokken geweest: ZND Nedicom, Installatiebedrijf Berkhoff, Van den Brink & Schumacher, Weijers Platte Daken, VIC Landscapes.

Toepassing
Houten gevelbekleding

Houtsoort
Platowood Fraké

Afwerking
Onbehandeld

Opdrachtgever
Platowood

Architect
Weeber architecten

Montage
ZND Nedicom

Fotografie
Rob van Esch

Locatie
Arnhem

Andere projecten