Home | Projecten | Ebbingehof, Groningen

Ebbingehof, Groningen

Ebbingehof is zoveel meer dan alleen een appartementencomplex - het is een gemeenschap. Het is een gebouw dat niet alleen bedoeld is om in te wonen, maar dat ook voor verbinding en betrokkenheid met elkaar mogelijk maakt. De uitdaging voor architect Moriko Kira was dan ook om het gebouw een open uitstraling te geven, waarbij het vurenhout van Platowood een essentiële rol speelt.

De samenwerking tussen Platowood en Moriko verliep bijzonder prettig. We waren vanaf het begin betrokken bij het ontwerpproces, waardoor we waardevol advies konden geven. Dit heeft uiteindelijk geholpen bij het bepalen van het materiaal en de wijze van toepassing. "In Nederland zien we vaak baksteen, baksteen, baksteen. Hout biedt veel mogelijkheden en geeft de architect speelruimte", aldus Moriko. Het vurenhout was niet alleen essentieel voor de open uitstraling, maar ook om de gevel licht te houden. Ebbingehof bevindt zich namelijk boven een ondergrondse parkeerplaats. Het gebruik van hout zorgt voor minder gewicht in vergelijking met bakstenen, waardoor de belasting op de parkeerplaatsconstructie wordt verminderd.

"Het hout van Platowood is beeldbepalend en heeft een natuurlijke uitstraling - niet hard of kil. Hierdoor kan hout dienen als een expressief element. Dit zorgt voor een uitnodigend straatbeeld dat een gevoel van welkom creëert."

Het prijswinnende gebouw, ontstaan uit coöperatieve woningbouw, is gezamenlijk eigendom van de Stichting Ebbingehof Groningen. Het Ebbingehof telt 40 appartementen bestemd voor 50-plussers met twee ruime dakterrassen en 140m2 aan gemeenschappelijke ruimte. Voldoende plek voor ontmoeting en samenzijn – als je het ons vraagt!

Toepassing
Houten gevelbekleding

Houtsoort
Platowood Vuren

Afwerking
FireProtect

Profiel
Platonium 01

Kopmaat
18x140

Opdrachtgever
Stichting Ebbingehof

Architect
Moriko Kira

Dealer
Maasreuzel

Montage
ZND Nedicom

Fotografie
Daria Scagliola

Locatie
Groningen

Andere projecten