Home | Projecten | OBS De Uilenbrink, Veghel

OBS De Uilenbrink, Veghel

Om te voldoen aan de eisen van deze tijd moest basisschool De Uilenbrink in Veghel worden verbouwd. Doel was om een energieneutrale school te realiseren. Een deel van de school is gerenoveerd, een ander deel is nieuwbouw. Zo zijn de sterke punten van het bestaande gebouw gecombineerd met de sterke punten van nieuwbouw. Het gebouw is voorzien van een geheel nieuwe schil, bestaande uit rode baksteen en gevelbekleding van Platowood Fraké. Daarnaast is de dieper liggende entree met Platowood-hout geaccentueerd.

Thomas Architecten over de keuze voor Platowood:

We wilden de harde uitstraling van het metselwerk breken met een zacht materiaal. We hebben een uitgebreide zoektocht gedaan naar houten gevels en de mogelijkheden, duurzaamheid, uitstraling etc. Platowood Fraké past het beste bij de rijke rode kleur van de bakstenen en is bovendien een duurzame keuze. We hebben overwogen om een afwerking toe te passen om de bruine kleur van het hout te behouden, maar dit betekent ook regelmatig onderhoud. In het ontwerp hebben we er dan ook rekening mee gehouden dat het hout na vergrijzing goed in het kleurenpalet past.

Een duurzaam schoolgebouw

Het vernieuwde schoolgebouw is opgebouwd uit natuurlijke materialen zoals hout en baksteen. Door een deel van de bouwmuren te laten staan, is er duurzaam omgesprongen met de beschikbare materialen. Vloerafwerkingen zijn volledig cradle to cradle en dienen in de toekomst weer als nieuwe grondstof. Groene daken, zonnepanelen en een duurzaam warmteopwekking-systeem maken het nieuwe schoolgebouw duurzaam en gereed voor de 21e eeuw.

Het hout van Platowood sluit dus naadloos aan bij de duurzame doelstellingen van dit schoolgebouw. Voor het modificeren wordt alleen gebruik gemaakt van water en warmte, waardoor Platowood-hout volledig duurzaam en circulair is. 

Opdrachtgever
SAAM Scholen

Architect
Thomas Architecten

Preferred dealer
Brentjes bouwproducten

Montage
Warebo Geveltechniek, Van der Kuijlen Gevelmontage

Fotografie
Nabor fotografie

Locatie
Veghel

Andere projecten