Landgoed Klingelbeek is een plek met veel kwaliteiten: de monumentale Villa, de bomen, de prachtige ligging aan de Rijn - en toch dicht bij de stad. Met 6 nieuwe gebouwen herrijst hier een bijzondere plek voor een nieuwe generatie Klingelbekers. Projectontwikkelaar Schipper Bosch heeft voor de invulling een masterplan laten maken door architectenbureau Dyvik Kahlen Architects uit Londen en Buro Harro uit Arnhem. Het Bosgebouw en het Vijverhuis zijn opgeleverd en voorzien van Platowood Fraké kozijnhout.
Het Bosgebouw met 8 appartementen heeft een natuurlijke uitstraling: een combinatie van beton en duurzame Platowood kozijnen. Opvallend is de glazen gevel met grote schuifdeuren, van vloer tot plafond, die om het hele gebouw doorloopt. Het Vijverhuis is gelegen naast de imposante Villa. Het complex bestaat uit 3 geschakelde villa’s en is opgebouwd uit eenvoudige geverfde bakstenen en Platowood kozijnen. Het monolithische en eenvoudige ontwerp contrasteert met het landschap. Bij beide gebouwen is het kozijnhout onbehandeld toegepast. Hierdoor vergrijst het hout onder invloed van weersomstandigheden, wat de natuurlijke uitstraling versterkt.
Ruud Puts van Timmerbedrijf Har Puts:
Als preferred timmerfabriek van Platowood kozijnen zijn we al sinds het begin betrokken bij de ontwikkeling van Platowood kozijnhout. Landgoed Klingelbeek was een samenwerking met bouwbedrijf Karbouw. Voor het project hebben we veel schuifkozijnen gemaakt. Punt van aandacht was de hoogte van de kozijnen - 2.90 meter - waardoor hout kan kromtrekken. Een voordeel van Platowood Fraké is dat het zeer vormstabiel is. Dat bewijst zich ook bij dit project: de stabiliteit is uitstekend en alles functioneert goed.
Bij de ontwikkeling en bouw, maar ook bij het samen wonen, werken, spelen en ontspannen op het vernieuwende landgoed is duurzaamheid een centraal thema. Ieder gebouw is voorzien van eigen zonnepalen op de daken. De ambitie is om zoveel mogelijk van de energiebehoefte op het landgoed zelf op te wekken. Daarbij wordt er circulair omgegaan met ‘afval’ en is het streven om er voor te zorgen dat de grondstoffen uit afval hergebruikt kunnen worden. Daarnaast zijn er faciliteiten voor deelauto’s en komt er een laadinfrastructuur ten behoeve van elektrische auto’s.
De woningen op Landgoed Klingelbeek worden volledig aardgasloos verwarmd door middel van een centrale houtpelletketel. Via een ondergronds leidingstelsel komt warm water de woning in en gaat het afgekoelde water weer terug naar de ketel voor een nieuwe opwarmronde. De warmtelevering wordt verzorgd door het landgoed zelf.
Toepassing
Duurzaam kozijnhout
Houtsoort
Platowood Fraké
Opdrachtgever
Schipper Bosch
Architect
Dyvik Khalen Architects
Preferred dealer
Brentjens Bouwproducten
Montage
Bouwbedrijf Karbouw
Fotografie
Walter Herfst
Locatie
Arnhem