Home | Projecten | Duitse Oorlogsbegraafplaats Ysselsteyn

Duitse Oorlogsbegraafplaats Ysselsteyn

Op de Duitse Oorlogsbegraafplaats in het Limburgse Ysselsteyn liggen bijna 32.000 Duitse militairen begraven. Op deze bijzondere plek is een nieuw bezoekerscentrum verrezen. Hier vinden exposities plaats die onder andere gerelateerd zijn aan WO2. Het oude bezoekerscentrum bood te weinig ruimte om dit goed te faciliteren. Novaedes Architecten ontwierp niet alleen een nieuw gebouw, maar creëerde tevens een beleving voor de bezoeker.

Vele toepassingsmogelijkheden

Dit prachtige project laat zien hoeveel ontwerp- en toepassingsmogelijkheden er zijn met het hout van Platowood. Platowood Fraké is gebruikt voor de gevelbekleding, interieur, kozijnen, plafondoverstek, luiken voor zonwering en sierlamellen. Al het hout, inclusief de kozijnen, is afgewerkt met Weathered Color Oil om te zorgen voor een egale vergrijzing.

Joost Kanters, Novaedes Architecten:

We hebben gekozen voor het hout van Platowood vanwege de esthetische duurzaamheid van het materiaal en het feit dat het voorvergrijsd kon worden. We zochten een materiaal dat geen hinderlijke kleurverschillen op zou leveren, nu en in de toekomst. Hout mag natuurlijk best een beetje leven, maar het moet niet te grote kleurverschillen hebben. De afwerking met Weathered Color Oil geeft een mooie ingetogen sobere kleur, passend bij de context van de locatie. Een ander voordeel is dat de kozijnen en de aansluitende houten gevelbekleding gemaakt konden worden van hetzelfde materiaal. Dit geeft de mogelijkheid voor een rustige en strakke detaillering.

Geïnspireerd door persoonlijke verhalen

Voorafgaand aan het ontwerpproces kreeg de architect een rondleiding over de begraafplaats. Bij de graven worden hele persoonlijke verhalen verteld. Archtiect Joost Kanters: “Ik werd aan het denken gezet: het is nooit zwart-wit, maar grijs. Hieruit ontstond de vraag: Wat kunnen we met het gebouw doen om die beleving te faciliteren en eigenlijk nog sterker te maken? We wilden een opbouw creëren naar de verhalen die bij de graven worden verteld. Een ervaring zoals in een film of toneelstuk, bestaande uit drie delen (drie-actstructuur): setup, confrontatie en ontknoping."

De weg die de bezoeker aflegt van parkeerplaats naar bezoekerscentrum is verdeeld in drie delen. Eerst is er een lange as gevormd door Platowood sierlamellen. Door de verdraaiing van de lamellen ervaart men dit op de heenweg als een gesloten gang. Met deze gang wordt de spanning als het ware opgebouwd: waar ga ik heen, wat kan ik verwachten? Door de vernauwing wordt na de doorgang de confrontatie met de 32.000 kruizen en de schaal van het terrein extra versterkt. De verhalen bij de graven vormen de ontknoping.

Zonwering met automatische luiken

Naast de sierlamellen springen de zonwerende luiken aan de begraafplaatszijde in het oog. Wanneer de luiken dicht zijn, vormt het gebouw aan deze zijde een ingetogen decor voor de begraafplaats. Van binnenuit heeft de bezoeker echter, door de latten heen, zicht op de begraafplaats. Zo blijft er altijd contact zonder de begraafplaats direct in de 'etalage' te plaatsen. Door het al dan niet openen van de luiken is er keuze voor de hoeveelheid daglicht en zicht op de begraafplaats.

Toepassing
Houten gevelbekleding
Duurzame kozijnen
Interieur
Zonwering
Tuin

Houtsoort
Platowood Fraké

Afwerking
Weathered Color

Profiel
Platonium 05

Opdrachtgever
Stichting Vrienden van Ysselsteyn

Architect
Novaedes Architecten

Preferred dealer
Brentjens bouwproducten

Montage
Aannemersbedrijf Teunissen

Fotografie
Stijn Poelstra

Locatie
Ysselsteyn, Limburg, Nederland

Andere projecten