Home | Projecten | De Bocht, Amsterdam (Cruquius)

De Bocht, Amsterdam (Cruquius)

In het ontwikkelgebied Cruquius in Amsterdam vormt het project De Bocht samen met 2Peer en De Loods het project ‘De Binnenbocht’. De drie woongebouwen zijn door LEVS architecten in onderlinge samenhang ontworpen, ieder met een eigen typologie. In de buitenruimtes van alle drie de projecten is Platowood Fraké toegepast.

De Bocht brengt een gemengd woonprogramma samen, van sociale en vrije sector huur tot koopwoningen aan de straat en in de toren. Verder zijn er bedrijfsruimtes, een inpandige parkeergarage en een ruime gedeelde binnentuin op de derde verdieping. De plafonds van de half-inpandige balkons zijn bekleed met Platowood Fraké, brandvertragend behandeld met Woodsafe Exterior WFX. Vanuit hun woning zien de bewoners dus een houten plafond, wat een natuurlijk en warm gevoel geeft. Voor dit project werd een speciaal profiel ontwikkeld: een Platonium 05 met schijnsponning. Dit betekent een bredere plank met de uitstraling van een smalle plank.

Architect Surya Steijlen:

We hebben het hout van Platowood al vaker toegepast. Het is een mooi duurzaam materiaal met een warme uitstraling en past daarom goed bij de duurzame ambities van het gebied.

 

De Binnenbocht in ontwikkelgebied Cruquius

De ooit florerende haven op het Amsterdamse Cruquiuseiland was in 2006 nagenoeg verdwenen. De haven had plaatsgemaakt voor zware industrie met een betoncentrale, staal- en afvalbedrijven. In deze industriële omgeving betrok LEVS in 2008 hun nieuwe kantoor. In de jaren die volgden kochten vastgoedbeleggers, met Amvest als grote trekker, het verder leeglopende eiland op om dit te kunnen ontwikkelen tot woon/werkgebied. Geïnspireerd door de ruige cultuurhistorie en toekomstige ontwikkelingen ging LEVS met Amvest om tafel voor de transformatie van de kenmerkende loods van afvalbedrijf Remepa. Het idee ontstond om tegelijkertijd de complexe kavels naast de loods mee te ontwikkelen. Dit leidde tot de ontwikkeling van drie woongebouwen in de binnenbocht aan de Cruquiusweg.

In het kleinere, peervormige gebouw 2Peer delen jonge bewoners een woning. Het gebouw heeft dezelfde beeldtaal als de gebouwen aan de overzijde van de weg: industrieel met donkere tinten. De karakteristieke, beeldbepalende Loods is gereconstrueerd en bevat acht loftwoningen met een parkeerruimte in het gebouw. De Loods sluit via een voetgangerszone aan op de stadswoningen van het witte maritieme terrasgebouw De Bocht. Over de inpandige parkeergarage van het gebouw heen, loopt het appartementencomplex op tot vijftien lagen met bijna net zoveel woningtypes. De verschillen van de drie gebouwen tonen het gemengde karakter van het gebied.

Toepassing
Houten gevelbekleding

Houtsoort
Platowood Fraké

Bijzonder profiel
P05 met schijnsponning

Opdrachtgever
Amvest

Architect
LEVS architecten

Montage
Koopmans

Fotografie
LEVS architecten, Ossip van Duivenbode

Locatie
Amsterdam, Cruquiuseiland, Noord-Holland

Andere projecten