Home | Projecten | Woonzorggebouw Bieduinen, Putte

Woonzorggebouw Bieduinen, Putte

Bieduinen is een van de twee nieuwe woonzorggebouwen van Stichting Titurel, gelegen op het gelijknamige landgoed. Oomen Architecten liet zich bij het ontwerp inspireren door de vormentaal van het heuvellandschap van het omringende bos. Daaruit voortvloeiend werd hout een thema voor zowel buiten als binnen. De buitengevel is bekleed met Platowood Vuren, een houtsoort die ook voorkomt in de directe omgeving. Het gebouw bestaat uit 16 geschakelde woningen en straalt robuustheid en stoerheid uit.

Architect Sander van Sambeek:

Onze opdrachtgever heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en wilde graag in hout bouwen. We kozen voor Platowood vanwege de natuurlijke uitstraling van het hout en het geringe onderhoud. Platowood Vuren heeft de ruwe kwaliteit die kenmerkend is voor de bosrijke omgeving. Het onbehandelde hout gaat een relatie aan met de omliggende natuur en biedt rust aan de bewoners, wat een belangrijk uitgangspunt was.

Herstructurering landgoed

Stichting Titurel is een waardegestuurde aanbieder van langdurige zorg en dagbesteding aan mensen met autisme, psychische somatiek en/of een verstandelijke beperking. De nieuwbouw  is onderdeel van een totale herstructurering van landgoed Bieduinen. Doel is om het gebied toegankelijk te maken voor mensen van buiten, zodat bewoners onderdeel uit blijven maken van de maatschappij. Die openheid wordt gecreëerd door een natuurlijke hiërarchie. Het is er fijn binnenkomen. Om de rust op het terrein te bewaren zijn overgangsgebieden gemaakt ten behoeve van privacy en prikkelbeheersing. Daarnaast werkt de groene omgeving als een buffer.

Flexibel bouwen

Woonzorggebouw Bieduinen is opgetrokken uit het hybride prefab bouwsysteem van Bergh Bouwsystemen. Het systeem combineert de materialen beton, staal en hout en is ontwikkeld vanuit de idee in de toekomst flexibel te kunnen expanderen. De houten kolommen die gebruikt zijn in de constructie van Bieduinen blijven zichtbaar voor bewoners en bezoekers en maken de natuur ook binnen tastbaar.

 

Toepassing
Houten gevelbekleding

Houtsoort
Platowood Vuren

Opdrachtgever
Stichting Titurel

Architect
Oomen Architecten

Montage
Bergh Bouwsystemen

Fotografie
Frans Strous en Oomen Architecten

Locatie
Putte, Nederland

Andere projecten