Home | Projecten | 2Peer, Amsterdam (Cruquiuseiland)

2Peer, Amsterdam (Cruquiuseiland)

In het ontwikkelgebied Cruquius in Amsterdam vormt het project 2Peer samen met De Bocht en De Loods het project ‘De Binnenbocht’. De drie woongebouwen zijn door LEVS architecten in onderlinge samenhang ontworpen, ieder met een eigen typologie. In de buitenruimtes van alle drie de projecten is Platowood Fraké toegepast.

2Peer bestaat uit 24 friends-appartementen: 2 of 3 bewoners delen een woonkeuken en buitenruimte maar hebben ieder een eigen woon-slaapkamer en badkamer. Het plafond en een wand van de loggia’s zijn bekleed met Platowood Fraké. Het hout is brandvertragend behandeld met Woodsafe Exterior WFX. Voor dit project werd een speciaal profiel ontwikkeld: een Platonium 05 met schijnsponning. Dit betekent een bredere plank met de uitstraling van een smalle plank.

Architect Surya Steijlen:

Het hout van Platowood is een mooi duurzaam materiaal, heeft een warme uitstraling en past goed bij de duurzame ambities van het gebied. Het hout zorgt voor een natuurlijk element in het ontwerp en vormt tegelijkertijd een warm geheel met de donkere bakstenen en stalen louvres. Deze schuivende louvres vormen een dynamisch gevelbeeld, dienen als zonwering en bieden privacy voor de bewoners.

Informeel in het groen

De bakstenen gevel met stalen liggers verbindt de industriële sfeer met de baksteenarchitectuur van de omliggende nieuwbouw. Het gebouw staat met zijn afgeronde hoeken informeel in het groen en vormt zo een antwoord op de vele richtingen die hier samenkomen. Aan de grens naar het Insulindeterrein met kleinschalige bebouwing uit 1919 is de nieuwbouw het scharnier tussen de bestaande bebouwing op de Insulinde-locatie aan de binnenbocht en de Sigma-locatie aan de buitenbocht met de karakteristieke verffabriek uit 1958.

De Binnenbocht in ontwikkelgebied Cruquius

De ooit florerende haven op het Amsterdamse Cruquiuseiland was in 2006 nagenoeg verdwenen. De haven had plaatsgemaakt voor zware industrie met een betoncentrale, staal- en afvalbedrijven. In deze industriële omgeving betrok LEVS in 2008 hun nieuwe kantoor. In de jaren die volgden kochten vastgoedbeleggers, met Amvest als grote trekker, het verder leeglopende eiland op om dit te kunnen ontwikkelen tot woon/werkgebied. Geïnspireerd door de ruige cultuurhistorie en toekomstige ontwikkelingen ging LEVS met Amvest om tafel voor de transformatie van de kenmerkende loods van afvalbedrijf Remepa. Het idee ontstond om tegelijkertijd de complexe kavels naast de loods mee te ontwikkelen. Dit leidde tot de ontwikkeling van drie woongebouwen in de binnenbocht aan de Cruquiusweg.

Toepassing
Houten gevelbekleding

Houtsoort
Platowood Fraké

Bijzonder profiel
P05 met schijnsponning

Opdrachtgever
Amvest

Architect
LEVS architecten

Montage
Koopmans

Fotografie
LEVS architecten, Ossip van Duivenbode

Locatie
Amsterdam, Cruquiuseiland,

Andere projecten