Pakketten vers fraké komen aan op onze werf. Wie kent de geur van vers hout niet? Het is onze 'witte voorraad': hout dat nog geen behandeling heeft ondergaan. Bij intake voeren we de eerste van onze drie kwaliteitscontroles uit, en dan plannen we het in voor het proces.
Bij binnenkomst is het fraké hout vochtig tot nat: het heeft een vochtgehalte tussen de 20 en 80%. Verschillende factoren spelen een rol. Hoe lang duurde het transport? Was er wel of geen wind, en op welke plek stond het hout op het schip? In een droogkamer brengen we het vochtgehalte eerst terug tot zo'n 14%, of het vochtgehalte waarbij het fraké hout niet 'werkt' (Equilibrium Moisture Content). Heeft het hout het juiste vochtgehalte bereikt dan gaat het door naar de volgende stap: thermolyse.
(Foto: Platowood thermolyse)
Platowood heeft twee autoclaven en kan daarmee per procesgang 40 kub hout behandelen. Onder verzadigde stoom wordt het hout eerst gekookt tot een temperatuur van 167 °C in de kern van het hout. Na de thermolyse gaat het hout weer voor een tot twee weken een droogkamer in. Het hout wordt terug gedroogd tot 8% vocht. We doen dit gecontroleerd en geleidelijk, om scheuring te voorkomen.
Het fraké gaat de oven in. In deze processtap bakken we het hout op een relatief lage temperatuur. Wat uit de oven komt is gemodiceerd fraké hout. Geven we het dan nu de naam Platowood Fraké? Bijna. Na het bakken is het hout heel droog. Om het verder te kunnen verwerken heeft het hout weer vocht nodig. Dit betekent een laatste gang naar de droogkamer, waar we het fraké hout 'conditioneren' in een omgeving van 70 °C en 100% luchtvochtigheid. Dit duurt twee dagen. Nu kunnen we de ruwe planken bij ons op locatie schaven, en eventueel voorzien van een afwerking.
Niet voor niks zeggen we dat Platowood een uniek proces heeft om snelgroeiende houtsoorten te verduurzamen. We zijn de enige ter wereld met een proces dat koken en bakken combineert. En dat levert kwaliteitsvoordelen op. Omdat we het hout eerst stomen, kunnen wij het op veel minder hoge temperaturen bakken. Die lagere temperatuur komt ten goede van de sterkte en veerkracht van onze eindproducten. Om de kwaliteit van het hout te waarborgen voeren we nog twee controles uit: een strenge sortering na het proces en nog een na het schaven.
Het resultaat is Platowood Fraké. Een duurzaam A-kwaliteits houtproduct, zeer vormstabiel en met een levensduur van zeker 50 jaar. Hout waar lokaal niks mee werd gedaan en snel vergaat, maar nu in grote volumes buiten kan worden toegepast. Bijvoorbeeld als gevelbekleding, maar ook als kozijn- en deurhout. Het is een houtsoort met karakter en een warme, stijlvolle en exotische uitstraling. Wij zijn nog steeds verliefd, en zijn blij dat vele architecten Platowood Fraké al toevoegen aan hun ontwerpen.
Voor inspiratie en toepassingsmogelijkheden kun je hier een aantal projecten met ons Fraké hout bekijken. Wil je het hout zelf voelen en ruiken, dan kun je ook eenvoudig een sample aanvragen.
Ben je benieuwd naar het verhaal van fraké voordat het bij ons aankomt, en hoe een verantwoord bosbeheer in zijn werk gaat? Lees dan ook deel 1 van Fraké: van bos naar Platowood Fraké.