Platowood Fraké. Een van onze houtproducten. Voordat wij het deze naam geven, gaat er heel wat vooraf. Van oogst tot het doorlopen van ons unieke proces. We leggen de weg die het aflegt en de eigenschappen van dit natuurlijke, hernieuwbare materiaal, uit.
Fraké is een loofhoutsoort, een grote en snelgroeiende boom uit West-Afrika. Aan de grootte heeft de boom ook haar Latijnse naam te danken: Terminalia Superba. In 30 jaar groeit door natuurlijke verjonging een zaadje uit tot een boom van zeker 50 meter hoog. Fraké heeft ook maar een beperkte levensduur en is daarom van nature weinig duurzaam. ‘Onkruid’ eigenlijk in Afrika. Lokaal zijn er nauwelijks toepassingsmogelijkheden, want insecten en ook klimaat tasten het fraké hout direct aan.
(Foto: Terminalia Superba)
Jaren geleden startte Platowood met het testen van allerlei houtsoorten. We leerden snel dat de ene houtsoort beter uit ons modificatieproces kwam dan de andere. De eigenschappen van geschikte houtsoorten? Snelgroeiend, en van zichzelf maar kort levend. Eén soort blonk uit in de testen. Fraké. Een gouden match, want een houtsoort die lokaal geen waarde heeft, maar die wij goed kunnen verduurzamen en zo meer CO2 opslaat. Het is het begin van een liefde die tot op de dag van vandaag voortduurt. Een liefde waarmee we ook menig architect infecteerden.
Het fraké dat Platowood inkoopt wordt geoogst uit verantwoord beheerde, gecertificeerde bossen. Hoe gaat dat in zijn werk, zo’n bosbeheer? Een areaal pachter heeft zijn perceel verdeeld in 30 delen. Ieder jaar kan hij in één van de 30 perceeldelen oogsten, om dat deel vervolgens 29 jaar met rust te laten. Hoeveel bomen dan geoogst worden, is afhankelijk van de grootte van het deel. Per hectare – ofwel twee voetbalvelden – mag één boom worden geveld.
Jaarlijks is er een inventarisatie van opstand en dient de pachter een vergunningsaanvraag in bij de lokale overheid om te mogen kappen. Bomen worden met een GPS-systeem gemarkeerd, zodat de herkomst van een boom altijd te herleiden is. Uiteraard is het belangrijk dat het oogsten op een goede manier gebeurt, met respect voor lokale arbeidsomstandigheden en de natuur. Platowood controleert dit met een jaarlijkse audit.
Na een oogst? Dan is geen menselijk ingrijpen nodig om weer nieuwe bomen te laten groeien. Dat gebeurt in de jungle vanzelf. De geoogste bomen – zo'n 80 centimeter dik – worden bij een lokale zagerij in ruwe planken gezaagd en gesorteerd. Op een terugvaart van een roro-schip gaan de pakketten met fraké hout richting haven Antwerpen.
Lees volgende week het vervolg! Fraké hout komt aan op onze werf in Arnhem op het meest duurzame industriepark van Nederland en wordt Platowood Fraké.