Home | Nieuws | Natuurlijk(e) vergrijzing

Natuurlijk(e) vergrijzing

25 september 2020

Het hout van Platowood is hydro-thermisch gemodificeerd (platoniseren) en kan daardoor zonder afwerking buiten worden toegepast. Dat betekent géén onderhoud, anders dan de jaarlijkse schoonmaak (zie onderhoudsvoorschriften). Onder invloed van zonlicht, weer en wind verweert het hout op natuurlijke wijze. Deze verwering tast de duurzaamheid van het hout niet aan maar geeft het houtoppervlak op den duur een zilvergrijze tint.

Deze grijskleur kan variëren. Wanneer het hout nat wordt door regen, wordt het donkerder. Op een locatie met veel fijnstofuitstoot zal de tint blijvend donkerder zijn. En op zonovergoten locaties zal het hout meer zilvergrijs worden.

Aangezien het proces van vergrijzing afhankelijk is van de hoeveelheid direct zonlicht en overige weersinvloeden, is de duur van het proces lastig aan te geven. Op een open strandlocatie zal de vergrijzing in enkele maanden compleet zijn, terwijl bij dichtbebouwde of bosrijke locaties de vergrijzing een aantal jaren kan duren.

Vergrijzing in beeld

Voor gemeenschapsgebouw Xaverianen in Brugge is door POLO Architects gekozen voor onbehandeld Platowood Fraké. In de zomer van 2019 is het hout geleverd en gemonteerd (zie foto’s 07-19). In december 2019 zijn foto’s op de bouw gemaakt (zie foto’s 12-19). In juli 2020 werd het gebouw opgeleverd (zie foto’s 07-20).

Voor de strandhuizen in Cadzand van Molecaten vakantieparken & campings is door MVSA Architects gekozen voor onbehandeld Platowood Fraké. In maart 2017 zijn de huizen op het strand geplaatst en in augustus 2017 waren deze reeds geheel vergrijsd.

Voorvergrijzen

Als het hout niet direct wordt blootgesteld aan zonlicht en weersinvloeden, bijvoorbeeld onder een overstek, dan zal het houtoppervlak niet of veel langzamer vergrijzen. Hierdoor kunnen kleurverschillen ontstaan in het gevelaanzicht.

Om het vergrijzingstraject op een meer egale wijze te laten verlopen, kan het hout met een voorvergrijsde afwerking worden geleverd: Platowood Weathered Color. De geveldelen hebben dan direct een vergrijsd uiterlijk; deze laag zal langzaam degraderen terwijl het onderliggende hout natuurlijk vergrijst. Op deze manier wordt het visuele overgangstraject van het bruine hout naar een vergrijsde gevel ondervangen en is er steeds een egaal vergrijsd beeld.

Bekijk hier projecten die zijn afgewerkt met Weathered Color Oil.

Recent Nieuws