Home | Natuurlijke vergrijzing

Natuurlijke vergrijzing

Het hout van Platowood is hydro-thermisch gemodificeerd en kan daardoor zonder afwerking buiten worden toegepast. Dat betekent géén onderhoud, anders dan de jaarlijkse schoonmaak (zie onderhoudsvoorschriften). Onder invloed van zonlicht, weer en wind verweert het hout op natuurlijke wijze. Deze verwering tast de duurzaamheid van het hout niet aan, maar geeft het houtoppervlak een zilvergrijze tint.

Deze grijstint kan variëren. Wanneer het hout nat wordt door regen wordt het donkerder. Op een locatie met veel fijnstofuitstoot zal de tint blijvend donkerder zijn. En op zonovergoten locaties zal het hout meer zilvergrijs worden.

Aangezien het proces van vergrijzing afhankelijk is van de hoeveelheid direct zonlicht en overige weersinvloeden, is de duur van het vergrijzingsproces lastig aan te geven. Op een open strandlocatie zal de vergrijzing in enkele maanden compleet zijn, terwijl bij dichtbebouwde of bosrijke locaties de vergrijzing een aantal jaar kan duren.

Vergrijzing in beeld

Voor gemeenschapsgebouw Xaverianen in Brugge is door POLO Architects gekozen voor onbehandeld Platowood Fraké. In december 2019 zijn foto’s op de bouw gemaakt. In juli 2020 werd het gebouw opgeleverd.

Voor de strandhuizen in Cadzand koos MVSA Architects voor onbehandeld Platowood Fraké. In maart 2017 zijn de huizen op het strand geplaatst en in augustus 2017 waren deze al geheel vergrijsd.Voorvergrijzen

Als het hout niet direct wordt blootgesteld aan zonlicht en weersinvloeden, bijvoorbeeld onder een overstek, dan zal het houtoppervlak niet of veel langzamer vergrijzen. Hierdoor kunnen kleurverschillen ontstaan in het gevelaanzicht.

Om het vergrijzingstraject op een meer egale wijze te laten verlopen, kan het hout met een voorvergrijsde afwerking worden geleverd: Weathered Color. De geveldelen hebben dan direct een vergrijsd uiterlijk; deze laag zal langzaam degraderen terwijl het onderliggende hout natuurlijk vergrijst. Op deze manier wordt het visuele overgangstraject van het bruine hout naar een vergrijsde gevel ondervangen en is er steeds een egaal vergrijsd beeld.

Bekijk hier projecten die zijn afgewerkt met Weathered Color.

Behoud van kleur

Wilt u dat het hout van Platowood zijn warme kleur zoveel mogelijk behoudt en niet vergrijst? De afwerking Natural Color zorgt voor kleurbehoud van de houten delen. Er is een variant op basis van olie en er is een beits.